Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Piafa dzīvo un dzīvos vēl ilgi

© Publicitātes foto

«Darbs šīs izrādes veidošanā tika ieguldīts ļoti liels, tāpēc man ir dubults prieks, ka tas atmaksājas – Piafa dzīvo, un es domāju, ka dzīvos vēl ilgi,» gandarīta ir Liepājas teātra aktrise Agnese Jēkabsone. Ceturtdienas un piektdienas vakarā Dailes teātra skatuve piederēs viņai un viņas atveidotai izcilajai māksliniecei Edītei Piafai.

Par šīs lomas atveidojumu Agnese Jēkabsone saņēmusi gan Spēlmaņu nakts, gan vairākas citas balvas.

Izrādi, kurā tiek izsekots Edītes Piafas dzīves un karjeras ceļam, kurā attēlots gan viņas slavas uzplaukums, gan noriets, kā arī personiskās dzīves traģēdija, 2013. gada rudenī Liepājas teātrī iestudēja režisore Laura Groza-Ķibere, un kopš tā laika Piafa joprojām pulcē pilnas skatītāju zāles.

Izrādē spēlē arī Ilze Trukšāne vai Anete Berķe, Karīna Tatarinova, Kaspars Gods, Edgars Pujāts, Kaspars Kārkliņš, Martiņš Kalita, Viktors Ellers, Gatis Maliks un Sandis Pēcis.

HORVĀTIJĀ. «Tā kā zināju, ka jaunā sezona būs ļoti darbīga, kopā ar ģimeni vasarā kārtīgi atpūtāmies - aizbraucām ceļojumā uz Horvātiju. Tas mums bija pirmais ārzemju ceļojums ar bērnu,» atklāj Liepājas teātra aktrise Agnese Jēkabsone, divus gadus vecās Odrijas mamma / Foto no Agneses JĒKABSONES personīgā arhīva

«Martā nospēlējām piecdesmito izrādi, tagad Dailes teātrī būs jau piecdesmit pirmā un piecdesmit otrā,» mirkli pirms viesizrādēm Rīgā saka izrādes titullomas atveidotāja, uzsverot, ka Piafa ir viena no retajām izrādēm, kas nenoveco. «Nezinu, kam pateicoties - vai Lauras režijai, kura smuki sakārtojusi šo izrādi, vai Edītes Piafas personībai, vai viņas izpildītajām dziesmām, kas dzīvo cauri laikiem. Jo ir jau arī citas izrādes spēlētas daudz, bet vienā brīdī aktieri tomēr jūt, ka tās noveco. Bet par šo izrādi tā nudien nevar teikt,» secina Agnese Jēkabsone. Viņa neslēpj, ka sajūtas, spēlējot šo lomu, piecu gadu laikā ir mainījušās. «Es esmu kļuvusi drošāka, vairs nav tik liela uztraukuma, jo - izrāde jau riktīgi ir kaulā. Un, lai arī pēdējā laikā to spēlējam retāk un es mazliet satraucos, kā būs, tomēr ikreiz pārliecinos, ka - nekādu problēmu! Protams, ir prieks, ka izrāde dzīvo, ka skatītāji to grib redzēt vēl un vēl. Piafa dzīvo, un es domāju, ka dzīvos vēl ilgi. Nav runu, ka šo izrādi varētu norakstīt,» stāsta lieliskā Edītes Piafas lomas atveidotāja.

Ar viesizrādēm Rīgā liepājnieki atgriežas uz teātra skatuves pēc vasaras atvaļinājuma, bet darbs pie jaunās Liepājas teātra 112. sezonas pirmā iestudējuma rit jau trīs nedēļas. Tas būs Rasas Bugavičutes-Pēces darba Liepāja - Latvijas galvaspilsēta iestudējums Valtera Sīļa režijā, kas stāstīs par laiku un notikumiem, kas norisinājušies Liepājā, kamēr tur atradās Latvijas pagaidu valdība ar Kārli Ulmani priekšgalā. Pirmizrāde - 8. septembrī.

«Tā kā zināju, ka jaunā sezona būs ļoti darbīga, kopā ar ģimeni [vīru, Liepājas teātra aktieri Edgaru Ozoliņu] vasarā kārtīgi atpūtāmies - aizbraucām ceļojumā uz Horvātiju. Tas mums bija pirmais ārzemju ceļojums ar bērnu. Bērnam - pirmais lidojums lidmašīnā, mums visiem kopā - vesels piedzīvojums,» priecīgi stāsta divus gadus vecās Odrijas mamma. Visi kopā izbaudījuši arī Latvijas vasaru, gan laiskojoties Liepājas pludmalē, gan ogu laikā izciemojoties laukos pie abu vecākiem - Saldus un Liepājas pusē. «Atpūta ir vajadzīga, enerģija ir jāuzkrāj, tāpēc atvaļinājuma laikā neņemu nekādas haltūras, citi darbi man tad neeksistē. Un, lai arī Latvijas simtgadē ir daudz piedāvājumu, es uzskatu, ka atvaļinājumā nauda ir nevis jāpelna, bet jātērē. Un mēs ar Edgaru to ļoti stingri nodalām - darbs ir darbs, un atpūta ir atpūta,» nosaka Agnese Jēkabsone.

Savukārt 11., 12. un 13. augustā liepājnieki Rīgas skatītājiem piedāvās horeogrāfa un režisora Sergeja Zemļanska kustību izrādi Precības, kas pērn piedzīvoja triumfu, saņemot septiņas Spēlmaņu nakts balvas, tostarp Grand Prix. Šajā iestudējumā piedalās Ilze Trukšāne, Karīna Tatarinova, Anete Berķe, Samira Adgezalova, Rolands Beķeris, Gatis Maliks, Mārtiņš Kalita, Kaspars Kārkliņš, Armands Kaušelis un Sandis Pēcis.