Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

APRITĒ: Dziņas briest un rūgst

NO SALDENĀS PUDELES. Tikumi un vērtības mainās, bet cilvēka daba nemainās – mēs joprojām mīlējam, cerējamies un... arī pucējamies. Kostīmu māksliniece Una Bērziņa (no labās), izveidojot latviski stilīgus kostīmus, smuki sapucējusi jaunās joku lugas No saldenās pudeles aktieru ansambli. Attēlā no kreisās: Māris Bezmers, Daiga Gaismiņa, Līga Zeļģe, Mārtiņš Počs, Ainārs Ančevskis, Madara Melne-Tomsone, Ivars Kļavinskis, Juris Lisners un Zane Daudziņa © F64

«Savulaik saklausījies, ka latviešiem nav humora izjūtas, gribēju to pārbaudīt – tā radās Pannas teātris, kas šogad svin savu desmito dzimšanas dienu. Jau pēc pirmajām izrādēm secinājām, ka latviešiem ir tik laba humora izjūta, ka brīžam pat netiekam tai līdzi, tāpēc – jo mums vairāk komēdiju, jo labāk,» uzskata Pannas teātra režisors Juris Rijnieks.

Viņš Pannas teātrī pirmoreiz iestudējis klasiku - Rūdolfa Blaumaņa īsti latvisko joku lugu No saldenās pudeles. Tā sarakstīta 1901. gadā, gadu pirms Skroderdienām Silmačos, un ir visstraujākā un karstasinīgākā Blaumaņa komēdija. Tajā sakopota kupla latviešu raksturu buķete, kas ļauj atšifrēt nacionālā rakstura kodu un piekļūt pie savām saknēm.

Tuvojas Jāņu nakts, skaņas un smaržas tracina puišu un meitu asinis. Rodas vēlēšanās ļaut jūtām vaļu, lai tās nesaskābst kā vecs vīns un, iemalkojot no saldenās pudeles, saplūst ar reibumu, kas virmo dabā.

Jo, kur dziņas briest un rūgst, tur kaislības puto un kāpj prāta toverim pāri. Un tādos jūtu juku laikos, kad kūsā piens un asinis, Ezerlauku mājās nākas meklēt meitai vīru un saimniecībai galvu: Ezerlauku saimniece Ieva (Daiga Gaismiņa) gribēs izprecināt meitu vai pati vēlreiz precēties, Lavīze (Zane Daudziņa) saimniecības glābšanas vārdā būs gatava mīt gredzenus kaut ar kalpa puisi, Marija (Madara Melne-Tomsone) mēģinās savaldzināt Mārtiņu (Ivars Kļavinskis), bet Rindēnu saimnieks (Ģirts Ķesteris vai Juris Lisners) nevarēs izšķirties starp Ievu un Mariju. Tikmēr Auce (Līga Zeļģe) kritīs Pičuka (Aldis Siliņš vai Mārtiņš Počs) apskāvienos, un, kamēr Taukšķis (Māris Bezmers) būs izmisīga lēmuma priekšā: zaudēt nevainību vai nomirt puisī, tikmēr Krišs (Ainārs Ančevskis) asinās māku iekvēlināt brīvības alkas visā pagastā.

Jaunā izrāde pirmizrādi piedzīvos Līgo vakarā, 23. jūnijā, Siguldas pilsdrupu estrādē, bet pēc tam viesosies Alūksnē, Pilssalas estrādē (13. jūlijā), Saldū, Kalnsētas parkā (15. jūlijā), Saulkrastu brīvdabas estrādē (22. jūlijā), Jēkabpilī, Krustpils brīvdabas estrādē (27. jūlijā), Talsos, Sauleskalna estrādē (28. jūlijā), Tukumā, Durbes estrādē (3. augustā), un Kuldīgā, pilsētas estrādē (5 augustā).

«Tā kā man ir laimējies tikt pie dziesmu svētku biļetēm - agri ceļoties un salstot garā rindā -, jūlija pirmā nedēļa man paies, baudot visu, ko sniegs simtgades dziesmu svētki,» saka Pannas teātra visnodarbinātākā aktrise Zane Daudziņa. Viņa atklāj, ka abi ar vīru - Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktieri Vili Daudziņu - ir sev sagādājuši tautas tērpus pilnā ekipējumā, arī dēliem ir sašūti balti linu krekli, tāpēc šajā laikā visi pucēsies un ies svinēt. Bet tūliņ pēc dziesmu svētkiem aktrise un skatuves runas pasniedzēja būs uzņemšanas komisijā, kas eksaminēs topošos JRT jaunos aktierus. «Bet pārējā laikā, cik vien varēšu, centīšos pamukt uz savām lauku mājām Vallē, peldēties un būt dabā. Tur ir meži, meži, meži, un meža vidū mums ir savs paradīzes stūrītis,» atklāj skatītāju mīlētā aktrise, kura Pannas teātrī spēlējusi jau sešās komēdijās - Tāda es esmu, Puse no sirds, Gribu bērnu, Kukulis, Saimnieks meklē saimnieci un Bruņota un bīstama. Joku luga No saldenās pudeles ir septītā, un Zanes Daudziņas izteiksmīgā Lavīze, likteņa līniju samezglotā būtne, kas nes mājas saimniecības darbu nastu, bet arī grib mīlēt un ļauties dzīves baudām, vienaldzīgu neatstās nevienu.