Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Latviešu Grinčs Māris Bezmers

GRINČS. «Izrādē Grinča Ziemassvētki man ir brīnišķīgs grims, kas jau ir puse no lomas – tajā iekāpjot, man tikai drusciņ jāpieliek klāt no sevis, un viss notiek,» saka aktieris Māris Bezmers © Publicitātes foto: Matīss MARKOVSKIS

«Mūsdienu pasaulē cilvēki tiek vērtēti pēc krāsām, rasēm, viedokļiem, ticībām un reliģijām. Arī mēs sākam norobežoties – mums ir sava kultūra, nenāciet pie mums ar savējo citādo... Bet mēs, cilvēki, taču visi esam vienādi – ar vienu skeleta uzbūvi, ar vienādām smadzenēm un vienu sirdi krūtīs. Mēs visi piedzimstam kā nevainīgi bērni, bet sabiedrības, mediju un kaut kādas mistiskas varas iespaidā tiekam pārtaisīti...» aizdomājas aktieris Māris Bezmers.

Tuvojoties Ziemassvētkiem, viņš pārtop par Grinču - sirsnīgā, muzikālā un krāšņā pasakā visai ģimenei Grinča Ziemassvētki, kurā netrūkst jautrības un svētku noskaņas un ko piedāvā Valmieras kinostudijas radošais kolektīvs un režisors Imants Strads. Pirmās izrādes - piektdien, 1. decembrī, pulksten 12 Kuldīgas Kultūras centrā un pulksten 19 Aizputes kultūras namā. Nākamās izrādes: sestdien pulksten 11 Kultūras namā Cata Cēsīs, 4. decembrī pulksten 19 - Rīgā, Kongresu namā.

PA KOMĒDIJAS ŽANRA CEĻU. Aktieris Māris Bezmers, kuru TV skatītāji pazīst arī kā Robertu seriālā Viņas melo labāk, diezgan apzināti iet komēdijas žanra ceļu, jo viņu neinteresē drāmas un salauztie likteņi. Viņš savam skatītājam grib dot pozitīvas emocijas - gan teātrī, gan kino, ko šobrīd studē / Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Tā ir visiem zināmā pasaka par nejauko Grinču, kurš ienīda Ziemassvētkus tikai tāpēc, ka bērnībā pret viņu bija izturējušies slikti. Taču Ziemassvētki ir brīnumu laiks, un ar mazās meitenītes Sindijas palīdzību Grinčs atgūst ticību labajam, cilvēkiem un arī Ziemassvētkiem. Lomās: Marģers Eglinskis, Madars Zvagulis, Terēza Lasmane, Agnese Kalniņa, Aigars Vilims, Ivars Šterns un Esmeralda Aizupiete. Grima meistare - Liene Romanovska.

Piedošanas laiks

Kas ir Grinčs? «To nav tik vienkārši izstāstīt,» saka Māris Bezmers un tomēr mēģina viņu raksturot. «Viņš ir tikai mazliet atšķirīgs no citiem - ar savu ādas krāsu un uzvedību -, bet tieši tāpēc jau bērnībā izstumts no sabiedrības un pataisīts par nevēlamu. Viņš ir audzis naidā un ļaunumā, viņš ir bubulis, ar ko baida bērnus. Bet - viņš grib būt mīlēts... Un, tā kā Ziemassvētki ir piedošanas un mīlestības laiks, stāsts par Grinču arī mudina par to aizdomāties.»

Kamēr kādam no bērniem Grinčs, iespējams, kļūs par bērnības mīļāko pasaku varoni, aktieris atminas savas bērnības spilgtākos tēlus. Tie ir Karlsons, Vinnijs Pūks un Nezinītis. «Skatos uz saviem bērniem un saprotu, ka viņu pasaku pasaule, kas lielākoties tiek iepazīta no Disneja multenēm, ir tik bieza, ka daudz kas arī tiek palaists garām. Bet, protams, viņi pazīst arī Karlsonu un Vinniju Pūku, jo mēs kopā gan lasām pasakas, gan dziedam dažādas dziesmiņas. Un, lai arī mēs ģimenē bērniem neliedzam skatīties televizoru, tomēr to ierobežojam, mudinot viņus arī pašiem domāt, kā sevi nodarbināt,» stāsta pirmklasnieka Mārča un piecus gadus vecās Martas tētis.

Ar prieku par darbu

Pirms diviem gadiem aizgājis no Valmieras teātra štata, iestājies Latvijas Kultūras akadēmijas maģistrantūrā, kur studē kino režiju, un kopā ar ģimeni pārcēlies uz dzīvi Rīgā, Māris secina: lomu šobrīd nav daudz, bet brīva laika arī nav gandrīz nemaz. «Lielāko daļu laika un enerģijas aizņem mācības. Šobrīd uz pilnu klapi strādāju pie maģistra darbiem - ir jāuzfilmē īsfilma, ir mācību darbi citos priekšmetos, būs jāraksta arī teorētiskais darbs. It kā šķiet, ka laika ir daudz, bet tā vienmēr ir par maz. Un tomēr - man patīk tas, ko es daru,» viņš uzsver. «Es zinu, ka Grinča tūre fiziski būs ļoti grūta [ieplānotas 27 izrādes], bet tajā pašā laikā man patīk šī izrāde, un es to spēlēšu ar prieku,» saka galvenās lomas atveidotājs, pats sev vēlot izturību. Jau tagad viņš tam psiholoģiski noskaņojas un baro sevi ar vitamīniem, jo līdztekus ir vēl arī citi darbi. Piemēram, sestdien, 2. decembrī, aktieris būs Doma laukumā, kur tiks iedegta pilsētas galvenā egle. Savukārt 26. decembrī mēros ceļu uz Valmieru, kur spēlēs vienīgajā izrādē, kas viņam vēl palikusi VDT repertuārā - pasakā pieaugušajiem Ziema zem galda.

Atvērts piedāvājumiem

Māris Bezmers, kuru TV skatītāji pazīst arī kā Robertu TV3 seriālā Viņas melo labāk, nav pametis aktiera profesiju, vien pateicis «nē» VDT štatam. Jo, vēloties kvalitatīvi pabeigt kino režijas studijas, sapratis, ka savienot tās ar darbu teātrī nav iespējams. «Mana kursabiedrene Elita Kļaviņa gan to dara, bet es redzu, kā viņa mokās. Ja būtu tikai teorētiskie darbi, varētu sēdēt pa naktīm pie datora un strādāt, bet mums ir daudz praktisko darbu, turklāt filmēšana ir komandas darbs, to nevar darīt viens. Tādā ziņā esmu laimīgs, ka man ir šis brīvais laiks. Protams, ir stipri ierobežotas finansiālās iespējas, un tāpēc esmu atvērts gan teātra un kino projektiem, gan pasākumu vadīšanai un tamlīdzīgām lietām,» saka aktieris.

Lai arī nākotnē viņš sevi redz kino lauciņā, Māris nav pārvilcis svītru teātra aktiera profesijai. «Nekādā gadījumā. Vienkārši tagad varu atļauties izvēlēties - darīt vai nedarīt.»

Nekas nav neiespējams

Atsaucoties režisora Jura Rijnieka izteiktajam piedāvājumam - spēlēt Pannas teātra jaunajā stand-up komēdijā - aktieris ir izvēlējies darīt. «Vienmēr esmu gribējis spēlēt monoizrādi un vienlaikus esmu no tā ļoti baidījies. Jo tas ir liels izaicinājums. Galvenokārt jau teksta dēļ, jo tā apguve ir mans vājais punkts - nav tā, ka izlasu un uzreiz visu atceros. Bet laikam šo domu biju pieņēmis un jau palaidis kosmosā. Pat nezinu, kāpēc Juris to piedāvāja tieši man,» aktieris pasmaida. «Es bieži grēkoju pret autoriem, runājot saviem vārdiem, improvizējot. Ir autori, kuri ir tam pateicīgi un neiebilst, bet ir tādi - piemēram, Šekspīrs, Rainis -, kuru teksti improvizācijai pakļaujas grūti. Bet komēdijā ir pieļaujama improvizācija, un tas dod ticību, ka to ir iespējams pacelt. Nu protams, tas nav nekas neiespējams, ir tikai jāstrādā,» uzskata talantīgais skatuves mākslinieks.

Ar režisoru Juri Rijnieku abi daudz diskutē par komēdijas žanru - ka aktierim nebūtu jākaunas sevi tajā ielikt. «Es negribētu to saukt par vieglo žanru, jo spēlēt komēdiju nepavisam nav viegli, tas ir smags un sarežģīts darbs. Bet, ja tas izskatās viegli, tas ir kompliments aktiera meistarībai,» viņš uzskata. Aktieris apzinās, ka varētu spēlēt arī dziļi traģiskas lomas, taču tās viņam neradītu tādu gandarījumu kā komēdijas žanrs. «Ja man piedāvātu spēlēt Hamletu, es teiktu: jā, okei, tikai darām tā, kā es to māku - taisām no Hamleta komēdiju. Cepuri nost Ivo Martinsonam - tā, kā viņš to dara, es nevaru. Un vai vajag?! Nevajag.»

Arī kino režijas mācībās Māris diezgan apzināti iet tieši komēdijas žanra ceļu, jo viņu tiešām neinteresē drāmas un salauztie likteņi. Viņš savam skatītājam grib dot pozitīvas emocijas - gan teātrī, gan kino. «Protams, es vēl tikai mācos, un, iespējams, būs daudz izgāšanos un aplaušanos. Tāpēc, dod, dievs, izturēt, nesalūzt pēc kritikas un turpināt iet uz priekšu,» viņš pats sev novēl.

Sāka apaugt ar sūnu

Māris atzīst, ka, aizejot no teātra un paskatoties «uz to visu» no malas, viņam nākušas daudzas atklāsmes. «Man šis ir lielas izaugsmes periods, un laikam tas bija iespējams, tikai aizejot no teātra. Aizejot prom no komforta zonas, no labiem apstākļiem, no nesliktas algas, no lomām, no garantēta darba. Aizejot prom diezgan lielā nezināmajā. Nav viegli. Nē, nepavisam nav viegli - iekāpt citā upē un peldēt pret straumi. Bet - ir inčīgi,» viņš saka un tic, ka viss, ko dara, un viss, kas notiek, notiek uz labu.

«Teātrī bija sajūta, ka sāku apstāties, apaugt ar sūnu, tāpēc pieņēmu lēmumu kardināli mainīt savu dzīvi. Jo es dzīvoju pēc filozofijas: lai palēktos, ir jāpietupstas. Tai bedrei ir jābūt, lai varētu izšaut sevi uz augšu,» aktieris ir sapratis. Un viņš savu izvēli nenožēlo, jo jau jūt sevī izaugsmi.

Māris BEZMERS

- Aktieris

- Dzimis 1980. gada 13. decembrī Liepājā

- Skolā gājis Madonā, kur absolvējis gan mūzikas skolu basģitāras specialitātē (1997), gan pilsētas ģimnāziju (1999). 2003. gadā absolvējis Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Ekrāna un teātra mākslas nodaļas aktierkursu

- Papildu izglītība: modeļu aģentūra Vacatio (2004-2005), RPIVA sertifikāts pedagoģijā (2014)

- Studē kino režiju un producēšanu LKA maģistrantūrā (audio vizuālajā programmā)

- Valmieras drāmas teātra (VDT) aktieris (2003-2015). Šajā teātrī vēl spēlē pasakā pieaugušajiem Ziema zem galda (kurpnieks Dragomirs)

- Valmieras valsts ģimnāzijas teātra klases pedagogs (2010-2016)

- SIA Studija Zē Bē līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs (no 2009. gada)

- Spēlē ģitāru un dzied grupā VIA Regīna (no 2001. gada)

- Lomas kultūras telpā 3 māsas: Ojārs Vācietis izrādē bērniem Kas par traku, tas par traku (2013), loma interaktīvā izrādē bērniem Vai pagaršot? (2016)

- Roberta lomas atveidotājs TV3 seriālā Viņas melo labāk

- Apbalvojumi: 2004./2005. gada sezonas VDT balva kategorijā Labākais jaunais aktieris (par Jāņa lomu izrādē Aizbirušais avots)

- Precējies. Divi bērni: dēls Mārcis Jēkabs (7) mācās 1. klasē, meitiņai Martai Adelei ir 5 gadi