Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

VĒRTS REDZĒT: Mūsdienu latviešu mačo

KĀ TAS IR – mūsdienās būt īstam vecim un īstam vīrietim? Atbildes uz šo jautājumu jaunajā Pannas teātra stand-up komēdijā Mačo meklē aktieri Ivars Kļavinskis un Ainārs Ančevskis © Publicitātes foto

«Kas ir mačo divdesmit pirmajā gadsimtā? Kāds mūsdienās ir īsts vīrietis? Var jau pasmieties, meklējot atbildes uz šo jautājumu, bet pa lielam šis jautājums tieši mūsdienās ir diezgan nopietns,» uzskata Latvijas Nacionālā teātra aktieris Ivars Kļavinskis.

Sestdien pulksten 19 viņam pirmizrāde Baložu kultūras namā, kur Pannas teātris skatītājiem piedāvās jaunu izrādi, stand-up komēdiju Mačo. Pēc dramaturģes Aivas Birbeles lugas to iestudējis režisors Juris Rijnieks. Abi sadarbojušies arī iepriekšējās Pannas teātra stand-up izrādēs Tāda es esmu un Bruņota un bīstama ar aktrisi Zani Daudziņu galvenajā lomā. Nu dramaturģe pievērsusies pētījumam, kāds ir īsts vīrietis šodien, un, veicot vīriešu tipoloģijas pētījumus un aplūkojot sabiedrībā sastopamos vīriešu tipāžus, uzzīmējusi mūsdienu latviešu mačo. Tā lomā iejūtas divi Latvijas Nacionālā teātra aktieri - Ivars Kļavinskis un Ainārs Ančevskis.

Publicitātes foto

«Tas, kas man šajā materiālā patīk, uzrunā un interesē, ir tas, ka, meklējot atbildes uz jautājumu par īsta vīrieša tēlu mūsdienās, es saskatu daudz līdzības ar sevi. Jo, ja skatāmies vēsturiski, īsts vecis prot darīt visus veču darbus - viņš var iekurt mežā uguni un nomedīt mamutu, bet kāds ir īsts vecis divdesmit pirmajā gadsimtā, kurš dzīvo pilsētā un strādā pie datora? Vai tā ņemšanās ap vīrietību šodien ir primāra? Ko vecis pats no sevis šodien sagaida, un - kādu viņu grib redzēt sieviete?! Tur ir daudz pretrunu,» domā Ivars Kļavinskis. Viņš atklāj, ka izrādē tieši par to arī tiek runāts - par vīrieša un sievietes attiecībām, par abu dzimumu atšķirībām gan domāšanā, gan uzvedībā, par savstarpējo sapratni, kas ir visa pamatā. «Jo vairāk mēs piekāpsimies viens otram un mēģināsim pielāgoties, jo labāka būs savstarpējā sapratne,» aktieris sapratis. Jo, patiesībā, ne jau tas, vai vīrietis var nomainīt sanitārtehnikas caurules, liecina par viņa vīrietību. «Izrādes galvenais varonis, kuram sieva pārmetoši pateikusi, vai viņš vispār ir īsts vīrietis, šo atbildi meklē vīrišķības testā. Un, izgājis cauri visiem jautājumiem, viņš nonāk pie konkrēta secinājuma. Kāds tas ir, tas jānāk un jāskatās,» aicina Ivars Kļavinskis. Nākamās izrādes viņam gaidāmas Dobeles k/n (4. oktobrī), Iecavas k/n (6. oktobrī), Mārupes k/n (12. oktobrī), Limbažu k/n (19. oktobrī), k/n CATA Cēsīs (21. oktobrī), Liepājas OC (26. oktobrī), Madonas k/n (31. oktobrī) un Slampes k/n (25. novembrī).

Dramaturģe Aiva Birbele uzskata: tā tikai šķiet, ka mūsdienās būt vīrietim ir krietni vienkāršāk nekā agrāk. Lai arī lielākajai daļai vairs nenākas lauzt kaulus kūdras purvos vai mirt kara ierakumos tik bieži kā agrāk, mūsdienu vīrietiskums ir nopietni apdraudēts ar smalkiem parfimērijas produktiem, greznu pilsētas dzīvi un izsīkstošām iespējām izrādīt savu vīrišķo drošsirdību un veiklību.

«Esi īsts vecis, neļauj modernajai pasaulei ietekmēt un apdraudēt savu vīrietību, un pavisam drīz būsi tikpat vīrišķīgs kā noparkots traktors šaurajā lielveikalu autostāvvietā! Saņem sevi rokās, un sākam!» aicina arī Ainārs Ančevskis, kuram ir jau liela pieredze stand-up izrādēs - Alu cilvēks un Tētis. Viņam Mačo pirmizrāde plānota 11. oktobrī Preiļu kultūras centrā, bet nākamās izrādes gaidāmas Saldū (14. oktobrī), Lielvārdes k/n (15. oktobrī), k/t Splendid Palace Rīgā (23. oktobrī), Ozolnieku t/n (24. oktobrī), Kuldīgas k/c (3. novembrī), Smiltenes k/c (8. novembrī) un Salaspils k/n (26. novembrī).