Atklāta Baltijas leļļu teātru projekta izstāde "Mūsdienīgs muzejs pāri kultūras robežām"

2. maijā plkst. 15:00 Latvijas Leļļu teātrī tiks atklāta mākslinieces Anitas Znutiņas-Šēves ekspozīcija „Varonis laikā un telpā”, kas ar Eiropas Komisijas programmas „Kultūra” un Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu tapusi starptautiskā leļļu teātra projekta „Mūsdienīgs muzejs pāri kultūras robežām” ietvaros.

Projekta organizators ir Igaunijas Valsts Leļļu teātris, bet līdzorganizatori – Latvijas Leļļu teātris un Kauņas Valsts Leļļu teātris. Projekta mērķis ir veicināt savstarpēju sadarbību starp Eiropas leļļu centriem, radīt vienotu leļļu un leļļu muzeju speciālistu sadarbības tīklu, kā arī parādīt trīs Baltijas valstu leļļu mākslas unikalitāti un popularizēt leļļu mākslu kā modernu un interesantu mākslas izteiksmes veidu ES iedzīvotāju vidū.

Katra teātra māksliniekam ekspozīcijas veidā jāatbild uz jautājumu – kas ir mūsu tautas, mūsu bērnu varonis? Varoņi tradicionāli tiek meklēti folklorā, Latvijas gadījumā - eposā „Lāčplēsis”. Vai šis tēls mūsdienu bērniem ko izsaka? Vai varbūt atpazīstams ir tikai Zirnekļcilvēks, Betmens un citi ASV kino industrijas pārstāvji? Ekspozīcijas risinājums balstīts uz pagātnes tēlu pretmetu cīņu un to saikni ar mūsdienām. Uz simboliskas, rotējošas plaknes veidots Latvijas/Zemes modelis. Tajā redzamas lelles no teātra vēsturiskā latviešu eposa iestudējuma – Lāčplēsis, Melnais Bruņinieks un Laimdota kā simbolisks Latvijas brīvības tēls, ko 1968. gadā radījis mākslinieks Pāvils Šēnhofs. Blakus tiem – šodienas varonis, kam pretī stājas kāds mūsdienu tehnokrātiskās pasaules radīts ļaundaris. Vai Lāčplēsis šodien var būt latviešu supermens? Ekspozīcijas „Varonis laikā un telpā” mērķis ir saprotamā vizuālā valodā atrast atbildi uz šo jautājumu. Mākslinieces ideju teātra radošajās darbnīcās īstenojuši: Natālija Davidoviča, Vilnis Jēkabsons, Raitis Ozols, Roberts Mieriņš, Mihails Liņevs, kā arī Nacionālā teātra mehānisko darbnīcu vadītājs Imants Lūriņš.

Māksliniece Anita Znutiņa-Šēve Latvijas Leļļu teātrī strādā kopš 2003. gada un ir veidojusi skatuves noformējumu (scenogrāfiju, kostīmus un lelles) gandrīz 20 teātra izrādēm abās trupās. Paralēli darbam Latvijas Leļļu teātrī Anita Znutiņa-Šēve strādā pie izrādēm arī citos Latvijas un ārvalstu teātros, veido izstādes, reklāmas un glezno.

Ekspozīcija Latvijas Leļļu teātrī būs skatāma līdz jūnija sākumam, kad tiks pārvesta uz Igauniju, kļūstot par Tallinas Leļļu mākslas centra izstādes „Mūsdienīgs muzejs pāri kultūras robežām” sastāvdaļu.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.