Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Hermanis pārtaisīs JRT trupu: Vecos sūtīs ārštatā, vietā ņems gados jaunus

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Jaunajā Rīgas teātrī ir sākušās lielas pārmaiņas. Paralēli mājas rekonstrukcijai notiks arī aktieru trupas rekonstrukcija. Kādreiz bija skaista ideja novecot kopā ar savu publiku tai pašā aktieru sastāvā kā līdz šim. Tas būtu iespējams, ja mēs būtu mazs, jauks teātrītis. Taču pēc remonta Lāčplēša ielā 25 mums būs 3 skatuves, kur paralēli katru vakaru jāspēlē izrādes. Mums būs vajadzīga jauna trupa, ar jaunu komplektācijas konceptu, sabalansēta pa vecumiem un citiem kritērijiem, norāda JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

"Līdz šim Jaunā Rīgas teātra aktieru trupa bija vienaudžu kolektīvs. Turpmāk tas vairs nebūs iespējams. 1997. gadā, kad šī kompānija radās, tas bija jauniešu teātris. Gadi iet, un tagad tas ir pusmūža vecuma aktieru teātris. Līdz ar to ir mainījušies arī iekšējās konkurences noteikumi. Viena daļa aktieru pāries ārštatā. Protams, viņi turpinās spēlēt ejošās repertuāra izrādes."

Alvis Hermanis arī norāda, ka tuvākajos gados vēlas vairāk izrādēs iesaistīt aktierus un aktrises, kuri nav teātra pastāvīgajā trupā. "Jo īpaši tajās vecuma grupās, kur mums pašiem tādu nav."

F64 Photo Agency

2018. gada vasarā Latvijas Kultūras akadēmija uzņems jauno JRT aktieru kursu, kura sastāvā būs 15 cilvēku, un kuri tiks speciāli gatavoti tieši šī teātra vajadzībām.

"Mērķis ir skaidrs. Tabakas Fabrikā pavadīto "trimdas" laiku (tie būs vairāki gadi) izmantot, lai atgrieztos citā kvalitātē. Savu teātra "reliģiju" mēs saglabāsim veco. Bet piešķirsim tai jaunu enerģiju," raksta teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.