APRITĒ: Rēzeknē – jauna profesionāla teātra trupa

JAUNS IZAICINĀJUMS. Jauns sastāvs un jauna vieta – Pērļu zvejnieks Rēzeknes teātrī Joriks jaunajam režisoram Tomam Treinim bija jauns izaicinājums. Pirmizrāde rītvakar © Publicitātes foto

«Gribu pateikt lielu paldies visiem, kuri piedalās mūsu izrādes tapšanā. Darba atmosfēra šeit, Rēzeknē, ir ļoti patīkama – cilvēki ir atsaucīgi, arī administrācija dara visu, lai mūsu izrāde izdotos,» gandarīts ir jaunais režisors Toms Treinis (22).

Rītvakar pulksten 19 teātrī studijā Joriks Rēzeknē gaidāma jaunās latviešu trupas pirmizrāde- pēc Jāņa Poruka darba motīviem iestudētā izrāde Pērļu zvejnieks.

Līdz šim Rēzeknē darbojās tikai Tautas teātris un krievu teātra studija Joriks, bet jau no rītdienas pilsētas kultūras jomu papildinās jauna profesionāla latviešu teātra trupa, ko veido četri Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA) absolvējuši aktieri: Laura Atelsone, Kārlis Derums, Dace Šteinerte un Kārlis Tols. Jaunā aktiera un režisora Toma Treiņa vadībā viņi iestudējuši savu pirmo izrādi.

Jaunās latviešu trupas izveides iniciators ir Nacionālo biedrību kultūras nams, un jauno režisoru Tomu Treini, kurš vēl studē LKA 4. kursā, bet par izrādēm Stāsti no abām kabatām (2015) un Medus garša (tā tapusi sadarbībā ar jaunajiem aktieriem no Vītauta Dižā universitātes Kauņā, 2016) jau divus gadus pēc kārtas Skatuves mākslas festivālā Patriarha rudens ieguvis balvu kategorijā Labākā režija, uzrunājis teātra studijas Joriks mākslinieciskais vadītājs Iļja Bočarņikovs.

«Viņam bija svarīgi atklāt jauno sezonu ar jaunas latviešu trupas izrādi, bet no mūsu puses bija būtiski, lai tas būtu latviešu autora darbs. Taču skatītājiem, kuri nāks uz šo izrādi, jābūt gataviem, ka tā nebūs klasiska dramaturģija, jo mēs Jāņa Poruka stāstu par pērļu zvejnieku mēģināsim izstāstīt, izspēlējot atsevišķas ainas no galvenā varoņa dzīves,» atklāj Toms Treinis.

Izrādes centrā ir Ansis Vairogs - jauns puisis, kurš tikko sācis iepazīt sevi un apzināties pasauli sev apkārt. Jo vairāk viņš cenšas pieņemt apkārtējās pasaules un līdzcilvēku noteikumus, jo vairāk viņš saprot, ka pasaule, kurā viņš eksistē, nav tāda, kādu viņš to ir iedomājies. Anša pasaulē pārsvaru gūst ilūzija, nevis realitāte, garīgums, nevis materialitāte, bet tiem, kurus viņš uzskata par saviem tuvākajiem, viss ir otrādi. Viņš dzīvo augstu standartu un idejisku mērķu pasaulē, un viņa personība ir lemta vai nu ģenialitātei, vai arī bojāejai...

Toms Treinis atklāj, ka pēc pirmizrādes viņš atgriezīsies Rīgā, kur jāpaspēj izdarīt visus augstskolā iekavētos darbus, bet jaunā aktieru trupa paliks Rēzeknē. Viņiem brīva būs tikai Lāčplēša diena, bet jau nākamajā sāksies darbs pie jaunas izrādes, ko veidos režisors no Krievijas.

«Šo darba piedāvājumu pieņēmu, ne mirkli nedomājot, jo sapratu: kamēr mācos, man nav ko zaudēt. Gluži otrādi - katrs darbs man ir ne tikai jauns izaicinājums, bet arī ļoti laba pieredze. Jo tikai darot es saprotu, vai es to varu vai - nevaru. Dzirdot kritiku un redzot savas kļūdas, es pilnveidojos un eju uz priekšu. Un, lai arī darba process Jorikā nepavisam nebija viegls, jo bija jāiziet cauri zināmiem pārbaudījumiem, šobrīd sajūta ir patīkama - forši, ka ar visu esam tikuši galā,» mirkli pirms pirmizrādes priecīgi saka jaunais režisors.

«Ir patīkami, ka vari strādāt, esot prom no visa cita, jo tad visa uzmanība koncentrējas uz to vienu, ko dari, bet tagad, kad atgriezīšos, būs pamazām jāsāk domāt arī par bakalaura darbu. Bet es domāju, ka tikšu galā!» apņēmības pilns ir talantīgais jaunietis. Viņš atklāj, ka diplomdarbu veidos Latvijas Nacionālajā teātrī, kur iestudēs Gunāra Priedes lugu Zilā.

«Vēl arī kā aktieris gribu nospēlēt vienā diplomdarbā pie režisores Māras Ķimeles kopā ar kursabiedriem. Jo - būt par aktieri arī ir forši, spēlēt man arī vienmēr ir paticis, un es, protams, esmu absolūti atvērts arī darbam uz skatuves,» saka Toms Treinis, paskaidrojot, ka viņš iestājās LKA uz aktieriem, bet otrā kursa vidū pārgāja uz režisoriem. «Ar katru izrādi, pie kuras esmu strādājis, es esmu kaut ko sapratis un ko jaunu iemācījies. Katrā ziņā vismaz pagaidām man tas viss ir ļoti aizraujoši!».

Svarīgākais