Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

VĒRTS REDZĒT: Visu laiku vismīļākā meiteņu pasaka

«PALDIES TEĀTRIM, ka šī sezona man saplānota pilna,» saka aktrise Baiba Vanaga, kura pēc četru sezonu prombūtnes atgriežas uz skatuves © F64

«To jau katra mamma zina, ka būt mājās ar diviem bērniem, kuriem ir maza gadu starpība, ir diezgan atbildīgs darbs. Tāpēc, atgriežoties teātrī, ir sajūta, ka man ļauj atpūsties, darīt, ko gribu, un par to vēl maksā algu,» smaidot saka Latvijas Leļļu teātra aktrise Baiba Vanaga.

Pēc četru sezonu prombūtnes bērnu kopšanas atvaļinājumā aktrise atkal atgriežas uz skatuves - titullomā krāšņajā širmja leļļu tehnikā veidotajā pasakā Pelnrušķīte, ko iestudējis režisors Māris Koristins. Pirmizrāde - svētdien. Pēc Šarla Pero darba veidotajā izrādē, kas gaidīs bērnus no trīs gadu vecuma, neklātienē satikušies vairāku paaudžu ievērojamākie leļļu mākslinieki: aizņemoties teātra dižgara Pāvila Šenhofa skices un skulptores Annas Nollendorfas filigrānos leļļu seju vaibstus, māksliniece Anita ZnutiņaŠēve šo mantojumu pārvērtusi gluži jaunā veidolā, piešķirot tēliem spilgtus raksturus un cita laikmeta noskaņu. Izrādes muzikālo noformējumu veido Silvestra Zemgala mūzika un Dainas Strelēvicas dziesmu teksti, bet pasaku izspēlē Santa Didžus, Lienīte Osipova, Arnita Jaunzeme, Artūrs Putniņš, Miķelis Žideļūns, Pēteris Galviņš un Silvija Bitere.

«Ļoti patīkams darbiņš, ar ko atgriezties apritē,» priecīgi saka Baiba Vanaga, piebilstot, ka pasaka par Pelnrušķīti, protams, ir viena no viņas bērnības mīļākajām pasakām. «Tā ir viena no pasakām, ko tētis man stāstīja, liekot gulēt. Viņš gan reti to izstāstīja līdz galam, jo parasti miegs viņu pieveica - kaut kur balles laikā viņš parasti iesnaudās,» Baiba pasmaida un atminas, ka lielu iespaidu uz viņu atstāja arī Liepājas teātra izrāde ar Indru Briķi Pelnrušķītes lomā, ko viņa redzēja televīzijā. «Kad deviņdesmito gadu sākumā tētis no ārzemju komandējuma atveda videomagnetofonu un desmit videokasetes, mēs ļoti izsvērām, ko tajās ierakstīt. Un, starp citu, vienā no tām tika ierakstīta tieši šī Liepājas teātra izrāde.»

Aktrise atklāj, ka arī viņas bērni Līvija (3) un Valfrīds (2) ar Pelnrušķīti, protams, jau ir iepazīstināti. Tāpat kā ar Sarkangalvīti un trim sivēntiņiem. Šobrīd bērnu interesi piesaista Vinnija Pūka un viņa draugu piedzīvojumi. Arī Leļļu teātrī viņi, protams, jau ir bijuši. «Mēs jau smejamies, ka Līvija ir topošā teātra zinātniece - jau pusotra gada vecumā viņa tekoši runāja, turklāt viņu ļoti interesē teātris. Leļļu teātrī viņa pazīst visus aktierus un, vienreiz noskatoties izrādi, pazīst pēc balsīm. Nav jau tā, ka mēs to speciāli veicinām, viņa vienkārši redz mūsu ikdienu, iepazīst šīs profesijas drēbi, daudz ko saprot un visu ātri iegaumē,» stāsta Baiba Vanaga. Te jāpiebilst, ka Līvijas un Valfrīda tētis Valdis Vanags arī ir aktieris.

«Paldies teātrim, ka šī sezona man saplānota pilna. Pēc Jaungada man sāksies mēģinājumi pie režisora Edgara Kaufelda, kurš Mazajā zālē iestudēs Pasaku par bruņinieku, kam sāpēja zobi, un uzreiz pēc pirmizrādes, kas plānota februāra beigās, būs darbs pie Andra Kalnozola, kurš veidos izrādi pieaugušajiem Kazanova. Viņš centīsies noņemt šīs izrādes lāstu - to mēģināts iestudēt jau kopš 2009. gada, kad, starp citu, arī es biju aktieru sastāvā. Šo gadu laikā tā ir atcelta, pārcelta, bijušas visādas peripetijas, bet - tā visu laiku ir kaut kur pulsējusi. Es esmu atnākusi atpakaļ, un - ir, būs!» priecīgi nosaka Baiba Vanaga.