LNO atjaunota Džuzepes Verdi opera "Nabuko"

© LNO

Ceturtdien, 18.martā Latvijas Nacionālajā operā atjaunojuma pirmizrādi piedzīvos Džuzepes Verdi operas "Nabuko" iestudējums.

""Nabuko" iestudējuma idejiski filozofiskais pamats ir laiks. Laika tēma jūtama arī iestudējuma vizuālajā risinājumā - tas ir saules, dzīves loku un debespušu ritums. Šī izrāde ir specifiska ar to, ka visu laiku notiek interešu grupu sadursme - galvenokārt attiecībās starp Jūdeju un Babiloniju. Tā ir cīņa par iekarošanu, uzurpēšanu, tā ir manipulācija ar varu u.c. Kad operas varoņi ir izgājuši šos daudzos dzīves lokus, viņi, saprotot un atzīstot savas pieļautās kļūdas, lūdz piedošanu. Piedošanu gan saviem tuvākajiem, gan pretiniekiem un, visbeidzot, visuvarenajam Dievam. Piedošanas tēma ir galvenā fināla atziņa, bet atrisinājuma atslēga visam ir mīlestība, kas dara neiespējamo," stāsta režisors Guntis Gailītis.

Iestudējumu gatavošanā piedalās arī diriģents Aigars Meri, scenogrāfs - Andris Freibergs, kostīmu māksliniece - Kristīne Pasternaka.

Galvenajās lomās iejutīsies Somsons Izjumovs un Vladimirs Petrovs (Nabuko), Elena Nebera un Juliana Bavarska (Abigaila), Kristīne Zadovska, Olga Jakovļeva, Laura Grecka (Fenēna), Andris Ludvigs, Raimonds Bramanis, Viesturs Jansons (Ismails), Romāns Poļisadovs, Krišjānis Norvelis (Zakarija).

Džuzepes Verdi operas "Nabuko" pirmiestudējums Latvijas Nacionālajā operā notika 1996.gada 29.decembrī.

Pats komponists par "Nabuko" savulaik teica: "Šī ir opera, ar kuru tā pa īstam sākās mana komponista karjera. Un, lai gan man bija jāpārvar daudz grūtību, ir skaidrs, ka "Nabuko" dzimis zem laimīgas zvaigznes." Slavenākajam operas "Nabuko" muzikālajam fragmentam - ebreju korim "Lido, doma, zelta spārniem" - bija lemts kļūt par vienu no visu laiku slavenākajiem operu kora numuriem. Šis koris vairākus gadu desmitus bija viens no nedaudzajiem numuriem, ko kā piedevu atļāva atkārtot Ņujorkas Metropolitēna opera.

Svarīgākais