Alvis Hermanis Jaunajā Rīgas teātrī iestudē vienlaikus divas izrādes

© Rūta Kalmuka F64

Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) aprīlī pirmizrādi piedzīvos divas teātra mākslinieciskā vadītāja Alvja Hermaņa režisētas izrādes - "Melnais piens" un "Ziedonis un visums".

8.aprīlī notiks "Melnais piens" pirmizrāde, kurā savas lomas atveidos aktieri Liena Šmukste, Jana Čivžele, Iveta Pole, Sandra Zvīgule, Kristīne Krūze, Elita Kļaviņa un Vilis Daudziņš.

Jau divus gadus JRT aktieri un aktrises vāca materiālus par Latvijas lauku tēmu. Šī izrāde būs šo pētījumu rezultāts. Nonācām pie secinājuma, ka latvieša īstā identitāte ir lauki, nevis pilsēta. Jo tikai laukos latvieši atšķiras no citiem. Pilsētās šīs atšķirības izzūd. Otrs secinājums: īsti lauki ir tikai tur, kur tiek piekopts lauku dzīvesveids. Jeb, kā Latvijā pieņemts, - tiek turēti mājlopi. Pēdējais secinājums: kad pēdējā latviešu vecmāmiņa būs atdevusi savu pēdējo govi, - īstā Latvija būs aizgājusi pagātnē.

Savukārt 14.aprīlī notiks "Ziedonis un visums" pirmizrāde.

Izrādes galvenais varonis ir Ziedonis, kuru atveido Kaspars Znotiņš. Latvietis kā "vidējais latvietis", latviešu inteliģences spilgtākais pārstāvis, "galvenais latvietis", "naivais latvietis", "filozofs - latvietis", "piedzīvojumu meklētājs latvietis", "gudrais latvietis" un arī "muļķis latvietis" vienlaicīgi, tā izrāde raksturota JRT mājaslapā.

Bez tam izrādē piedalīsies arī aktieri Andis Strods, Ivars Krasts, Varis Piņķis, Vilis Daudziņš, Edgars Samītis, Inga Alsiņa, Elita Kļaviņa, Liena Šmukste un Jana Čivžele.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.