TEĀTRIS: Vai ir forši būt par aktieri?

SKATĪTĀJIEM JOPROJĀM NEAIZMIRSTAMS, jo organiski dzīvs un sirsnīgs, emocionāli aizkustinošs un veselīga humora pilns bija Dailes teātra pērnā gada sezonas noslēguma koncerts Hameleona rotaļas – Spanovska ballīte ar aktieriem Lauri Dzelzīti (centrā) un Artūru Skrastiņu vakara vadītāju lomās. Šīs sezonas izskaņā Spanovska ballīte turpināsies un ballēties gatavs arī Gints Grāvelis (no kreisās) © Kaspars KVIESIS, Dailes teātra publicitātes foto

Ar absolūti ekskluzīviem – jo tikai trim – koncertiem 9., 10. un 11. jūnijā Dailes teātris noslēgs sezonu, turklāt pēdējam koncertam sekos tradicionālā sezonas noslēguma balle.

Līdzīgi kā pērn, kad Dailes teātris sezonas noslēgumu svinēja ar Hameleona rotaļām - Spanovska ballīti, kas, pateicoties galvenokārt vakara vadītāju Artūra Skrastiņa un Laura Dzelzīša veselīgajai pašironijai, oriģinālajiem jokiem un smalkajai humora izjūtai, izpelnījās absolūti viennozīmīgu skatītāju sajūsmu, arī šonedēļ teātra kolektīvs trīs vakarus pēc kārtas satiksies jautrā ballītē - ar sarunām un visiem mīļām un pazīstamām dziesmām. Koncertā Spanovska ballīte - 2. sērija piedalīsies Olga Dreģe, Ilze Vazdika, Ieva Segliņa, Ilze ĶuzuleSkrastiņa, Ērika Eglija, Sarmīte Rubule, Lidija Pupure, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Jānis Paukštello, Juris Strenga, Gints Grāvelis, Ģirts Ķesteris, Artis Robežnieks, Gints Andžāns, Āris Rozentāls un Gunārs Placēns. Koncerta muzikālo fonu veidos bigbends Mirāža.

Ņemot vērā iepriekšējā gada veiksmīgo pieredzi, skaidrs, ka arī koncertā Spanovska ballīte - 2. sērija, kura radošajā grupā strādā aktieri Intars Rešetins, Artūrs Skrastiņš un Lauris Dzelzītis, komponists Juris Vaivods, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa un horeogrāfe Inga Krasovska, skatītājus gaida gan pārsteigumi, gan negaidītu zvaigžņu ierašanās, gan mazliet nopietnības un daudz jautrības un smieklu.

«Mani interesē, cik no tiem, kuri šo koncertu redzēja pagājušogad, būs ieradušies šoreiz, un cik būs tādu, kuri uz šo ballīti ieradīsies pirmoreiz - to mēs katru vakaru mēģināsim noskaidrot. Un, izejot no tā, arī sapratīsim, kā katru koncertu spēlēt,» stāsta aktieris Artūrs Skrastiņš, piebilstot, ka Spanovska ballītei - 2. sērija ir iespējami vairāki varianti. «Principā ideja ir līdzīga, kā bija pagājušogad,» viņš atklāj. «Mums visiem sezona ir bijusi smaga un gara, arī piedzīvojumiem bagāta, un šajos trīs vakaros mēs kopā ar saviem skatītājiem mēģināsim svinēt sezonas noslēgumu. Dažiem negribas vairs neko, dažiem vēl gribas lēkt līdz rītam, un tad nu mēs kopā mēģināsim paskatīties uz sevi no malas - uz sevi, uz savu profesiju. Daudz dziedāsim un vakara gaitā mēģināsim noskaidrot, vai ir forši būt par aktieri. Un mēģināsim uzzināt, vai ir forši būt par skatītāju.»

Arī Artūram Skrastiņam aizvadītā sezona bijusi gara un darbiem bagāta. Tā iesākās ar Koncertu, kura nebija (Saša) - ar Aleksandra Vertinska dzīvi romancēs Dmitrija Petrenko režijā un Kārļa Lāča mūzikas pavadījumā, turpinājās ar K. Lāča, J. Elsberga, E. Mamajas un Dž. Dž. Džilindžera mūziklu Žanna d’Arka (Karalis Šarls VII), tam sekoja A. Čehova drāma Trīs māsas (Andrejs Prozorovs) un A. Kuprina melodrāma Granātu krāsas aproce (Vasilijs Ļvovičs Šejins). Vai aktierim vēl ir enerģija ballēties un lēkt līdz rītam? «Protams, ir nogurums, bet, kad deguna galā ir brīvlaiks, bieži vien tieši tā arī gribas - lēkt līdz rīta gaismai. Jo, ja koncerta laikā notiek pozitīvas enerģijas apmaiņa ar skatītāju, tas dod milzu spēku,» atklāj lieliskais aktieris.

Viņš pastāsta, ka vasarā viņam būs vairāki darbi kino, bet gan jau sanāks laiks arī atpūtai kopā ar ģimeni. «Es tā ceru,» viņš nosaka un, mirkli pirms sākas Spanovska ballīte - 2. sērija, saka: «Šis koncerts ir absolūti mūsu pašu izdomāts. Faktiski mēs trijatā - Intars Rešetins, Lauris Dzelzītis un es - veidojam scenāriju, tas ir mūsu triju kopdarbs. Mēs būsim gan uz skatuves, gan skatītāju zālē. Visādi būsim. Patiesībā daudz ko paši vēl nezinām un arī nevaram zināt, jo, līdzīgi kā pagājušogad, viss būs balstīts uz improvizāciju. Un es tā ceru, ka skatītājs mums daudz ko pateiks priekšā.».