Kirils Serebreņņikovs Nacionālajā teātrī iestudē "Mirušās dvēseles"

© publicitātes foto

Spilgtais un populārais mūsdienu krievu režisors Kirils Serebreņņikovs Latvijas Nacionālajā teātrī iestudē Nikolaja Gogoļa "Mirušās dvēseles". Pirmizrāde - 4.martā.

Kirils Serebreņņikovs ir trīsdesmitgadnieku paaudzes pārstāvis, kurš pārliecinoši īsteno ne tikai savu mūsdienu lugu iestudējumus, bet, pats galvenais, negaidīti pārvērš mūsdienīgās interpretācijās visus hrestomātiskos krievu klasikas darbus.

Latvijas Nacionālajā teātrī viņš izvēlējās iestudēt Gogoļa "Mirušās dvēseles", dramatizējuma autors ir pats režisors, to latviskojis Edvīns Raups, informē Nacionālā teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

"Mirušās dvēseles" ir viens no krievu klasikas stūrakmeņiem - spilgts satīrisks romāns par Čičikova braucienu pēc mirušām dvēselēm, savā ceļojumā iepazīstoties ar visneticamākajiem krievu muižnieku tipāžiem. Režisors iestudējumā vēlas saglabāt Gogolim tik raksturīgo aizkustinošo mīlestību uz cilvēku, tā rakstura īpatnībām un vājībām. Izrāde ir aicinājums paskatīties uz notiekošo un sevi ar labsirdīgu ironiju.

Izrādes mūzikas autors ir Aleksandrs Manockovs, gaismu mākslinieks - Igors Kapustins. Visas lomas izrādē spēlēs vīrieši: Kaspars Zvīgulis (Čičikovs), Artuss Kaimiņš, Juris Lisners, Ivars Puga, Gundars Grasbergs, Normunds Laizāns, Mārtiņš Brūveris, Arturs Krūzkops, Jānis Vimba, Ģirts Liuziniks.

Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis uzskata, ka "Mirušo dvēseļu" iestudējums, iespējams, kļūs par šīs sezonas nozīmīgāko notikumu Nacionālajā teātrī.

Kirila Serebreņņikova ieceres un darbs pie iestudējuma ir izvērties par lielisku meistarklasi aktieriem, no kuras viņi iegūst pieredzi un zināšanas.

Ar "Mirušo dvēseļu" pirmizrādi teātris iedibinās jaunu tradīciju: pirms oficiālās pirmizrādes tiks spēlēta īpaša izrāde studentiem, kurā būs iespēja pirmajiem noskatīties izrādi, satikties ar režisoru un uzdot viņam savus jautājumus. Pirmā studentu izrāde notiks 2.martā plkst.17. Biļetes cena - viens lats, biļetes var iegādāties tikai Nacionālā teātra kasēs, uzrādot studenta apliecību.

Izrāde "Mirušās dvēseles" notiks latviešu valodā ar titriem krievu valodā.

Pats Kirils Serebreņņikovs, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" stāstot par sadarbību ar Nacionālā teātra aktieriem, atzinis: "Man ir sajūta, ka strādāju ar lielisku trupu. Viss, ko lūdzu aktieriem, tiek izpildīts, viss, ko piedāvāju, tiek sadzirdēts". Režisors stāsta, ka izrāde būs ātra. "Gandrīz itāliešu garā," raksturo režisors.

Izklaide

Lai nu ko varētu teikt par latvju hiphopa pārstāvjiem, taču izdomas gan viņiem netrūkst: pavasarī pārsteidza Gustavo, kurš izdeva muzikālu īsfilmu, tajā apvienojot savu četru jauno dziesmu ekranizācijas, bet viņa kolēģis Edavārdi nupat gājis vēl tālāk – šis reperis publicējis videoklipu uzreiz visam albumam!  

Svarīgākais