Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

PIRMIZRĀDE: Egons Dombrovskis. Ir vērts izstāstīt cilvēkiem

Aktieris Egons Dombrovskis atklāj, ka nav no tiem aktieriem, kurš, aizverot lugas eksemplāru, var lomu atstāt teātrī. Kamēr notiek darbs pie jauniestudējuma, viņš ar savu lomu dzīvo kopā, visu laiku par to domā. Tā šobrīd ir arī ar Džonu Meriku jeb Ziloņcilvēku. «Ceru, ka šai izrādei būs ilgs mūžs» © no Egona DOMBROVSKA personīgā arhīva

«Ir grūti īsumā definēt, par ko ir šis stāsts, bet to pavisam noteikti ir vērts izstāstīt cilvēkiem,» saka Liepājas teātra aktieris Egons Dombrovskis. Viņš spēlē titullomu Bernarda Pomeransa drāmā Ziloņcilvēks, ko iestudējusi režisore Laura GrozaĶibere. Pirmizrāde – piektdien. Izrādē skarto tēmu dēļ to neiesaka skatītājiem līdz 14 gadu vecumam.

Ziloņcilvēks ir Bernarda Pomeransa zināmākā luga, sarakstīta 1977. gadā. 1979. gadā tā saņēmusi Tonija balvu (Tony Award) kā labākā luga, un tajā pašā gadā Brodvejā veidotais iestudējums, kurā kādu laiku Merika lomu atveidoja Deivids Bovijs, divu gadu laikā nospēlēts 916 reizes. Tas atkārtoti iestudēts 2002. un 2014. gadā – ar Bredliju Kūperu titullomā. Savukārt 1980. gadā tapusī Deivida Linča filma ar šādu pašu nosaukumu (Elephant Man) un Entoniju Hopkinsu daktera Frederika Trīvsa lomā atzīta par vienu no režisora spilgtākajiem un izcilākajiem kinodarbiem.

Ziloņcilvēks – tā apkārtējie iesaukuši Džonu Meriku viņa kroplā, iedzimtās slimības deformētā ķermeņa dēļ. Tā ir bijusi reāla vēsturiska persona, īstajā vārdā Džozefs Meriks (1862–1890), kurš iztiku eksistencei pelnījis, ļaujot izrādīt sevi pūlim, kas maksāja par iespēju ieraudzīt šo dīvaino radījumu. Kad viņu – pamestu un bezpalīdzīgu – atrod Londonas ārsts Frederiks Trīvss (Edgars Ozoliņš) un ļauj uzturēties savā klīnikā, aiz deformētās ārienes atklājas inteliģents, gudrs un talantīgs cilvēks ar skaistu dvēseli. Pārējās lomās: Inese Kučinska, Anete Berķe, Kaspars Kārkliņš, Gatis Maliks, Mārtiņš Kalita, Rolands Beķeris un Kaspars Gods.

«Džons Meriks ir ārkārtīgi interesants cilvēks, man viņš patīk, un tieši ar to šī loma man ir īpaša,» atzīst galvenās lomas atveidotājs Egons Dombrovskis. «Viņš ir ļoti sarežģīts pēc savas fiziskās uzbūves, un dabūt to fizisko nav vienkārši. Bet viņa iekšējā pasaule ir ļoti gaiša un simpātiska, pilnīgi pretstatā fiziskajai.»

Egons Dombrovskis atzīst, ka Džona Merika loma ir viņam neraksturīga. «Neraksturīga tam, kā esmu radis. Lai arī tagad esmu kļuvis rāmāks, viņš ierobežo manu temperamentu, un ir diezgan grūti spēlēt, kad nevar īpaši daudz kustēties un tādējādi paust emocijas. Bet man pašam tas ir ļoti interesanti,» apgalvo talantīgais skatuves mākslinieks. Un viņš uzskata, ka šo stāstu noteikti ir vērts izstāstīt cilvēkiem. Parādīt Ziloņcilvēku, iepazīstināt ar viņu. Viņš nav tik zināms kā daudzas citas vēsturiskas personas, bet – arī tāds cilvēks šajā pasaulē ir dzīvojis. «Mūsdienās jau arī ir tādi cilvēki, tikai medicīna ir gājusi tālāk, un šo slimību, lai arī nevar izārstēt, uz mirkli var apturēt,» aktieris piebilst.

Viņš nenoliedz, ka Džona Merika loma ir izaicinājums, bet aktieris paļaujas uz to, ka režisore zinājusi, ko dara, uzticot šo lomu viņam. «Tad nu man atliek kopā ar viņu to izveidot. Jau divus mēnešus pie tā strādājam, un šis process ir vienlaikus darbietilpīgs un ārkārtīgi interesants. Viegli vai grūti, kuru tas interesē, bet man pašam no šī procesa jau ir gandarījums,» mirkli pirms pirmizrādes atzīst Egons Dombrovskis.

«Džons Meriks ir kā tāds deviņpadsmitā gadsimta jaunais mesija, kā skolotājs, kurš pauž mīlestības vēsti, atgādina par nepieciešamību paskatīties uz citādo bez bailēm un nosodījuma,» saka izrādes režisore Laura GrozaĶibere. Viņasprāt, viņš māca sabiedrībai iejūtību un garīgo inteliģenci, ko pats iemieso, par spīti atbaidošajai ārienei. «Viņš atdod sevi, lai pēc vairāk nekā simt gadiem mēs izmantotu viņa personības stāstu kā aicinājumu uz draudzību un mīlestību,» uzskata režisore. Viņa apsola, ka šis noteikti būs stāsts, kas iedvesmos cilvēkus.

Laura GrozaĶibere arī pamato, kāpēc galveno lomu uzticējusi tieši Egonam Dombrovskim: «Viņš kā aktieris strādā caur sirds centru, ne prātu, viņā viss plūst, viņš ir atvērts. Tāpat arī Džons Meriks visu dara caur sirdi. Kad izvēlējos šo materiālu, zināju, ka Meriku var spēlēt tikai viņš.» Savukārt Edgars Ozoliņš, kurš atveido Frederiku Trīvsu, esot jauns un ļoti perspektīvs aktieris, kurš nu ir sasniedzis briedumu. Režisore cer, ka ar šo lomu viņš sevi pārradīs jaunā aktieriskā kvalitātē. Jo ir visi apstākļi skaistas un nozīmīgas lomas radīšanai.

Bet aktierim Egonam Dombrovskim, kurš šajā sezonā pirms Džona Merika jau radījis Rūķa Profesora lomu muzikālā izrādē bērniem Sniegbaltīte un septiņi rūķīši, ko iestudēja Dž. Dž. Džilindžers, gaidāms darbs pie vēl divām jaunām lomām. Viena būs Liepājas teātra nākamajā jauniestudējumā Mīlestības neprāts, kam pamatā ir Žoela Pomrā luga Abu Koreju atkalapvienošanās, otra – Goda teātrī maija sākumā. Dramaturģe Rasa Bugavičute lugu Goda teātrim un diviem aktieriem – Egonam Dombrovskim un Kasparam Godam – vēl raksta, tāpēc tā pagaidām bez nosaukuma. Starp citu, abus šos darbus iestudēs Dž. Dž. Džilindžers. «Man patīk, kā viņš strādā, un līdz šim mums bijusi ļoti laba sadarbība,» aktieris ir gandarīts un ar prieku gaida nākamo sadarbību.