Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

10.februāra jubilāre: aktrise Skaidrīte Putniņa

PRIEKĀ! Aktrises Skaidrītes Putniņas sievišķību un allaž dzirkstošo dzīvesprieku apbrīno ne tikai teātra skatītāji, bet arī viņas dzīvesbiedrs aktieris Rihards Rudāks © no Skaidrītes PUTNIŅAS personiskā arhīva

«Man ir labs vīrs, laba meita, labs darbs. Un tas jau ir ļoti daudz. Ko vēl vairāk var gribēt cilvēks?!» mundri saka Valmieras Drāmas teātra (VDT) aktrise Skaidrīte Putniņa. Viņu šodien suminām dzimšanas dienā!

Šodien, savā svētku dienā, aktrise būs uz skatuves – jauniestudējuma Medību pils mēģinājumā pie jaunā režisora Jāņa Znotiņa. «Tieši šobrīd ir ļoti karsts periods, jo tuvojas pirmizrāde [19. februārī]. Tāpēc mana dzimšanas diena paies medību pilī, nekāda svinēšana nav plānota,» saka Skaidrīte Putniņa, piebilstot, ka gan jau kliņģeri kolēģiem aiznesīs, kafiju uzvārīs un kopā pasēdēs. «Vispār jau neesmu nekāda lielā svinētāja, bet pagājušogad, kad palika septiņdesmit, bija sajūta, ka vajag gan. Uztaisīju kolēģiem atvērto durvju dienu – kuri gribēja, tie atnāca, un beigās pat sanāca ļoti jauka pasēdēšana.»

Aktrise neslēpj, ka šobrīd ir pārņemta ar jauno lomu, tāpēc nekam citam laika neatliek. Viņa izstāsta, ka Harija Gulbja lugas Medību pils darbība notiek nomaļā vietā mežā, kur vientulībā dzīvo māte un meita. Viņa spēlē māti, kura dzīvo līdzi savas meitas (Inga Apine) liktenim. Meita ir atteikusies no sapņa par studijām Rīgā, lai palīdzētu mātei saimniecībā. Un tad sieviešu dzīvēs ienāk trīs vīrieši (Māris Bezmers, Ingus Kniploks un Kārlis Neimanis), kuri kādā ziemas vakarā lūdz naktsmājas... «Luga sarakstīta jau sen, bet skan ļoti mūsdienīgi. Tas ir stāsts par pilsētniekiem un lauciniekiem, par cilvēku savstarpējām attiecībām. Man šosezon visas lomas tādas – mūsdienīgas un par attiecībām,» secina lieliskā aktrise. Jubilāre atgādina: sezona iesākās ar Lūsijas Kūperes lomu drāmā Eņģeļa kreisais spārns pie režisores Ineses Mičules, tai sekoja Tamāras Raubēnas loma Gunāra Priedes savulaik aizliegtajā lugā Smaržo sēnes, ko iestudēja Mārtiņš Eihe. Un nu sagatavošanā ir Medību pils. «Kaut kā šogad sagadījies, ka man teātrī ir ļoti daudz darāmā. Tas ir labi, ka darbu pilnas rokas, kā tad! Es nesūdzos. Es priecājos!» aktrises balsī jaušams patiess dzīvesprieks un ne kripatiņas noguruma. Turklāt pavasaris Skaidrītei Putniņai atnāks ar vēl vienu jaunu lomu – pie režisora Viestura Meikšāna, kurš VDT iestudēs Aleksandra Suhovo-Kobiļina Razpļujeva sapņus.

Bet vēl pirms tam talantīgās skatuves mākslinieces sniegumu varēs baudīt Latvijas Televīzijas (LTV) skatītāji – režisores Intas Gorodeckas veidotajā 12 sēriju filmā Saplēstā krūze. «Es būšu māte, kurai ir trīs dēli. Ļoti bīstama sieviete, bet vairāk gan neko nedrīkstu teikt!» aktrise mēģina radīt intrigu, piebilstot, ka LTV filmu demonstrēt sāks jau šajā sestdienā.

Kur aktrise smeļas spēku, gūst enerģiju un rod nerimstošu dzīvesprieku? «Man ir laba ģimene, mīļi cilvēki līdzās. Un ļoti mīļš kaķis Merlins, britu zilais. Meita viņu man savulaik atveda no Ķīnas, pirms gadiem divpadsmit vai trīspadsmit. Jā, nu jau cienījamā vecumā, bet tikpat lepns un iedomīgs kā jaunībā,» aktrise mīļi nosmej un tad izstāsta, ka meita gan ir tālu projām – vēl pusotru gadu būs Japānā, kur strādā Latvijas vēstniecībā. Mazbērnu Skaidrītei Putniņai vēl nav, bet – gan jau būs, viņa nešaubīgi nosaka.

Aktrise aizdomājas: pēdējos gados darbs teātrī paņem tik daudz laika, ka pat senajiem vaļaspriekiem nesanāk pieķerties – visi palikuši pagājībā. «Kādreiz gleznoju. Šuvu. Meitai mēteli pat esmu uzšuvusi. Neadu arī vairs. Bet – es daudz lasu. Nupat izlasīju Noras Ikstenas Mātes pienu, par ko esmu absolūtā sajūsmā. Izlasīju pat otrreiz, lai iedvesmotos lomai Medību pilī,» stāsta šodienas jubilāre, uzsverot, ka jau daudzus gadus viņa abonē un ik dienu cītīgi lasa arī Neatkarīgo.