Skroderdienām Druvienā – 30!

ANTONIJA UN DŪDARS. Dita Lūriņa un Uldis Anže nešaubās, ka Skroderdienas Silmačos Druvienā 23. jūnijā būs varens pasākums © F64

Šogad aprit 30 gadi kopš pirmās Nacionālā teātra Skroderdienas Silmačos brīvdabas izrādes Druvienā, tādēļ nolemts šo gadskārtu atzīmēt ar atjaunotu brīvdabas uzvedumu Druvienas Silmaču estrādē 23. jūnijā.

Tā būs arī sava veida piemiņa šī iestudējuma režisoram Alfrēdam Jaunušanam un tā laika teātra direktora vietniekam Zigfrīdam Kalniņam, kuram pieder ideja šo izrādi spēlēt brīvdabā.

Jau trīs gadus Gulbenes novads neatlaidīgi aicinājis Nacionālo teātri atgriezties Druvienā, taču teātra direktors Ojārs Rubenis allaž atrunājies, ka aizvest visu aktieru kolektīvu un arī tehniskos darbiniekus ir ļoti sarežģīts process. «Bet viņi bija tik ļoti neatlaidīgi, ka šogad, kad aprit 30 gadi kopš pirmā Skroderdienu iestudējuma Druvienā, mēs padevāmies, un šogad tur būsim! Izrāde, protams, būs arī teātrī, tikai šogad to beigsim dienu ātrāk – 21. jūnijā, lai jau 22. jūnijā varētu doties uz Druvienu un sākt gatavoties,» stāsta teātra direktors, neslēpjot, ka teātri sagaida ļoti grūts uzdevums.

«Gribu izteikt lielu pateicību teātra direktoram un arī visam kolektīvam, ka viņi piekrita braukt pie mums,» priecīgs par gaidāmo lielo notikumu Druvienā ir Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andris Apinītis. Viņš saka, ka Latvijā ir interesanta situācija: daudzi ministri, kuri laipni aicināti uz Gulbeni tikties ar iedzīvotājiem, nekādi nevar saņemties turp aizbraukt, jo tas esot tālu, nav iespējams pamest darbus. «Bet teātris pametīs savas telpas un ar visām mantām pārvāksies pie mums! Tas nozīmē: ja grib, tad var!» saka Andris Apinītis, paužot prieku, ka «šāds pasākums, kurš savā laikā iemantoja visas tautas uzticību, ir atkal atgriezies».

Atkal atgriešanās Druvienā būs arī aktrisei Ditai LūriņaiEglienai, kura tolaik, būdama vēl pavisam maza meitene, turp braukusi līdzi tētim Valdim Lūriņam, kurš šai iestudējumā spēlēja Pičuku. «Tā kā pati tai laikā spēlēju Toniju Liepājas teātrī, es ar lielu piesardzību skatījos uz «Rīgas Toniju» un sapratu, ka viņai izrādē ir vairāk ko darīt nekā man. Tagad, protams, es šo izrādi gaidu ar prieku un nepacietību. Arī mazliet ar bažām, jo mēs ar Uldi [Anži] piederam pie tās tēlu grupas, kuriem tais Jāņu priekos jānospēlē arī sirds smeldze, tie lustīgie cilvēki uz mirkli jāpieklusina un jādabū savā pusē, lai viņi jūt mums līdzi. Nu, mēs sapūtīsim vaigus un pacīnīsimies, lai skatītājus pieslēgtu arī mīlas tēmai,» apsola lieliskā aktrise, kura šai iestudējumā spēlē Antoniju.

«Es arī atceros Skroderdienas Silmačos Druvienā!» apgalvo aktieris un gulbenietis Uldis Anže. «Mēs ar ģimeni jau pirmspusdienā bijām saklājuši deķīšus un ieņēmuši estrādē vietas. Kas attiecas uz izrādi, es gan vairāk dreifēju gar bufetēm, dzēru cukurūdeni un gaidīju tikai trīs vietas – jauniešu dancošanu, veceņu kautiņu un to, kad sprāgs krāsns. Tāpēc domāju, ka mums ar Ditu būs ļoti grūti – nu, mani neinteresēja tās kaislības, ko spēlēja Astrīda Kairiša (Antonija) un Ģirts Jakovļevs (Dūdars),» vaļsirdīgi atzīstas Dūdara lomas atveidotājs.

Gulbenes novada domes izpilddirektore Guna Švika atklāj, ka 23. jūnijā dažādi pasākumi Druvienā būs arī līdz izrādei, bet pēc izrādes Līgo nakts balli līdz pat Jāņu rītam spēlēs grupas Elektrofolk un Auļi. Savukārt Gulbenes novada domes Izglītības, kultūras un sporta nodaļas vecākā konsultante kultūras jomā Edīte Siļķēna norāda, ka mūsdienu pilsētas cilvēkam, aizbraucot uz Druvienu, būs jāizkāpj no komforta zonas, jo tur joprojām nav asfaltētu ceļu. «Līdz Druvienai ir jābrauc pa baltajiem Latvijas ceļiem, bet, pie mums atbraucot, ikviens iegrimst tai latviskajā enerģētikā, ko spēj dot tā īpašā aura, kas ir šajā vietā.».



Izklaide

17. un 18.septembrī "Kultūrtelpā Auss" norisinājās "Izdevniecības MicRec" organizētā pirmā "Maestro Songwriting Camp" dziesmu rakstīšanas nometne, kuru apmeklēja arī tās patrons Maestro Raimonds Pauls.

Svarīgākais