Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

27.oktobra jubilārs: aktieris Ivars Auziņš

Lai gan Dailes teātra aktierim Ivaram Auziņam ir vairākas atmiņā paliekošas lomas, viņš sevis pierādīšanai vienmēr ir meklējis arī citas izpausmes formas – mūzikā, pasākumu vadīšanā, bet tagad arī uzņēmējdarbībā © F64

Šodien savu 46. dzimšanas dienu svinēs aktieris Ivars Auziņš – limbažnieks, kura stāžs Dailes teātrī ildzis jau no 1993. gada un kura lomu skaits tajā (un ne tikai), spriežot pēc informācijas internetā, pārsniedz... Slinkums skaitīt.

Šķiet, ka Ivars Auziņš teātrmīļiem vislabāk varētu būt palicis atmiņā pēc melnās komēdijas Spilvencilvēks (kopā ar Artūru Skrastiņu), taču viņam ir bijušas arī citas ne mazāk spožas lomas. Bet tagad viņam ir vēl ne mazāk spoža loma, par kuru, iespējams, daudzi, tāpat kā šo rindu autors, nemaz nezina. «Jā, 27. oktobris taču tuvu – labi, ka atgādināji, ka man dzimšanas diena, pat bija piemirsies!» sazvanīts pagājušajā nedēļā, smejas aktieris Ivars Auziņš. «Šobrīd vācu savus kaņepju laukus, kas atrodas pie Talsiem.»

Par kaņepju laukiem padzirdot un iedomājoties par aktieru vidē ierasti valdošo bohēmu, uzreiz rodas dažādas asociācijas... «Audzējam kaņepes, ražojam eļļu, eksportējam sēklas. Kad visi citi lauksaimnieki jau ir sezonu beiguši, mēs sākam ražas novākšanu. Peramies!» smejas Ivars un uzreiz var nolasīt lekciju par veselīgām lietām, kas meklējamas kaņepju graudu sastāvā. «Jā, mums viss sanāk un iet lēnā garā uz priekšu.» Šis bizness tiek piekopts jau pāris gadu – kolēģim bijis īpašums Talsu pusē, bijušas arī idejas, ko pasākt, tā nu arī viss iesācies. «Gribējās darīt un ražot kaut ko tādu, ko citi nedara. Tā nu viss iesākās.»

Aktiera uzņēmums saucas SIA Transhemp, viņš tur atbild par pārdošanu un investīciju piesaisti. «Vairāku gadu pieredze kaņepju produktu audzēšanā, tirdzniecībā, ražošanā, eksportā; Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes loceklis,» teikts šā uzņēmuma mājaslapā. «Jā, esmu Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdē, mans uzņēmums ir tādu pašu Eiropas struktūru sastāvā. Viss ir nopietni!» apstiprina aktieris. «Daļa mūsu produkcijas paliek tepat, daļa tiek novirzīta uz dažādām Eiropas valstīm.»

Uzņēmējdarbība viņam gan netraucē nodarboties arī aktiera profesijā – Dailes teātrī Ivaram joprojām ir vairākas lomas. Piemēram, septembra beigās bija pirmizrāde Intara Rešetina Ja tevis vairs nebūtu («Tur ir ko norauties!»), nākamais darbs ir Žanna d’Arka. «Uz pilnu klapi strādā abi šie gaņģi – gan teātris, gan uzņēmums!» priecājas Ivars. Starp citu, tie nav tikai vārdi: lai arī viņš ir viens no nedaudzajiem pašmāju aktieriem, kas joprojām nav filmējies UgunsGrēkā («Es laikam tomēr neatbilstu šim profilam, man ir pārāk augstas prasības pret seriāliem,» smejas Ivars), bez seriāliem viņš tomēr nav izticis. «Pagājušajā gadā tieši ap dzimšanas dienas laiku biju Zviedrijā un filmējos viņu slavenākajā lielformāta seriālā Johan Falk.» Tā gan esot bijusi epizodiska lomiņa, taču Ivars var lepoties ar to, ka pēc viņa pasūtījuma nogalināts seriāla galvenais varonis. «Par mani jau smējās, ka tagad es kādu laiciņu uz Zviedriju varu nebraukt, – es tur tagad ilgi būšu sliktais!» smejas limbažnieks.

Jā, bet kā tad ar dzimšanas dienas svinēšanu? «Es parasti paskatos kalendārā – ja izrāde, tad izrāde, ko darīt, ja tās nav, tad draugu lokā. Ļoti ilgi nekur tā īpaši ārā neesmu gājis, lielākoties viss notiek pēdējā brīdī un ekspromtā,» prāto Ivars. Lielākoties visas skaļākās svinības ir bijušas no sērijas «kaut kur un jebkur», kad sabrauc dažādi draugi no Limbažiem, arī klasesbiedri. «Tādēļ jau mēs esam draugi!» tā Ivars.