Daugavpils teātra plāni

DĀMU PARADĪZE. Režisora Oļega Šapošņikova iestudētais Raimonda Paula mūzikls kļuva par pēdējo aizvadītās sezonas izrādi Daugavpils teātrī, vienlaikus tā bija arī mūzikla pēdējā izrāde © Publicitātes foto

Pagājušās nedēļas nogalē ar Raimonda Paula mūziklu Dāmu paradīze noslēdzās Daugavpils teātra divdesmit astotā sezona. Vienlaikus bija arī pēdējā izrāde Oļega Šapošņikova iestudētajam mūziklam.

Kā informē Daugavpils teātra pārstāve Juta Valaine, statistika liecina, ka sezonas laikā iestudētas desmit izrādes. Sadarbībā ar maestro Raimondu Paulu iestudēta muzikālā izrāde latviešu valodā Īsa pamācība mīlēšanā. Tāpat turpināta sadarbība ar režisoriem Georgiju Surkovu – Tumšās alejas, Ivaru Lūsi – Baismīgās mājsaimnieces un Juri Joneli – Kā tā otra puse mīl, Apķērīgā mīlniece. Oļega Šapošņikova režijā tapis Daugavpils teātra vēsturē pirmais mūzikls bērniem gan krievu, gan latviešu valodā Leo – mazais lauva. Iestudēta jauna dejas izrāde Tuvība (horeogrāfe Irina Saveļjeva). Sezonas pēdējā pirmizrāde bija īpaši vērienīga – skatītāju uzmanībai tika piedāvāta spāņu dramaturga Lopes de Vegas komēdija Apķērīgā mīlniece. Tas ir režisoru Oļega Šapošņikova, Jura Joneļa, Daniela Busato (Spānija) kopprojekts.

2014./2015. gada sezonas sākumā Daugavpils cietokšņa bijušā kara hospitāļa ēkā notika Starptautiskais festivāls – laboratorija «Telpa – Daugavpils 2014», pulcējot jaunos māksliniekus no Latvijas, Baltkrievijas, Ukrainas un Polijas. Festivāls rosinājis sadarbību ar divām jaunām, talantīgām režisorēm Lucinu Sosnovsku un Paulu Pļavnieci. Janvārī poļu režisore Lucina Sosnovska Daugavpils teātra eksperimentālajā zālē iestudējusi patiesu komēdiju par absurdo realitāti Pie mums viss kārtībā, bet pavasarī Paulas Pļavnieces režijā Daugavpils teātrī tapis Agneses Rutkēvičas stāstu dramatizējums un iestudējums Svešie svētki.

Vēl aizvadītā sezona Daugavpils teātrim ir nozīmīga ar to, ka tika sāktas Daugavpils teātra un Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas Saules skola organizētās apmācības studiju programmā Teātra aktieris. Tajā studē divpadsmit topošie aktieri.

Savukārt vasarā, 5. jūnijā, Daugavpils teātris piedalīsies Madonas pilsētas svētkos ar dziesmu spēli no izrādes Īsa pamācība mīlēšanā. Jūlijā Baltkrievijas Starptautisko mākslu festivālā Slāvu bazārs Vitebskā skatītāju uzmanībai tiks piedāvāta dejas izrāde Kazanova. Henrieta. Venēcija (horeogrāfe Irina Saveļjeva).

Nākamsezon Daugavpils teātrī atgriezīsies režisors Mihails Mamedovs, iestudējot divas izrādes – gan latviešu trupā, gan veidojot Daugavpils teātra aktrises Veras Hramņikovas benefici. Oktobra vidū Daugavpils teātrī būs gaidāma pirmizrāde Kālmāna operetei Cirka princese. Tās iestudējums būs starptautiska līmeņa projekts, Daugavpils teātrim sadarbojoties ar Baltkrievijas Valsts akadēmisko muzikālo teātri. Cirka princesē piedalīsies solisti no Baltkrievijas Valsts akadēmiskā muzikālā teātra. Turpinot sadarboties ar baltkrievu kolēģiem, septembrī, oktobrī un decembrī gaidāmas Baltkrievijas Valsts akadēmiskā muzikālā teātra viesizrādes Daugavpils teātrī, savukārt Minskā oktobrī būs skatāma dejas izrāde Kazanova. Henrieta. Venēcija, mūzikls bērniem Leo – mazais lauva, decembrī – R. Paula mūzikls Dāmu paradīze.

Arī nākamsezon gaidāma viesizrāžu apmaiņa starp Daugavpils teātri un Liepājas teātri, Valmieras drāmas teātri, turklāt Daugavpils teātris ir uzsācis sadarbību arī ar Kauņas Valsts muzikālo teātri, kur būs skatāma izrāde Dāmu paradīze un citi teātra muzikālie un dejas iestudējumi. Viens no nozīmīgiem nākamās sezonas notikumiem būs teātra kritiķes, mākslas zinātnieces Silvijas Geikinas grāmatas par Daugavpils teātri izdošana.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais