Zane Daudziņa: Jaunie aktieri ir mērķtiecīgāki

Salīdzinot sevi studiju gados ar šodienas jaunajiem aktieriem, Zane Daudziņa neslēpj: «Mēs bijām trakulīgi un bohēmiski noskaņoti, daudz strādājām, bet bieži arī svinējām dzīvi. Tagadējie jaunieši ir mērķtiecīgāki. Viņi apzinās konkurenci un neatlaidīgi cenšas sevi radoši pierādīt.» © no Zanes Daudziņas personīgā arhīva, Aiga REDMANE

Izskolojusi jau septiņus aktieru un režisoru kursus, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) docente un lieliskā aktrise Zane Daudziņa visus teātra mīļus šonedēļ aicina uz LKA dramatiskā teātra aktieruabsolventu diploma izrāžu skati.

«Jaunie aktieri diplomus saņems pavisam drīz – jau 19. jūnijā. Šis viņiem bijis ļoti grūts un vērtīgs laiks, un viņi aiziet dzīvē, iepazinuši sevi,» domā Zane Daudziņa, kura topošajiem aktieriem pasniedz skatuves runu. Par pasniedzēju viņa sāka strādāt uzreiz pēc aktrises diploma saņemšanas līdztekus darbam dažādos teātros – sākumā Latvijas Kultūras koledžā, bet kopš 2000. gada – LKA. Šajā pavasarī tur bakalaura programmas apakšprogrammu Dramatiskā teātra aktiera māksla (kursa vadītāja: asoc. prof. Anna Eižvertiņa) absolvē 18 jaunieši. Un to, ko viņi iemācījušies, jau iespējams novērtēt: šovakar Teātra mājā Zirgu pasts būs skatāma režisora Edmunda Freiberga iestudētā izrāde Vecākais dēls; trešdien turpat tiks spēlēta izrāde Ķiršu dārzs (rež. A. Eižvertiņa); ceturtdien neatkarīgajā teātrī Skatuve jaunie aktieri sevi rādīs izrādē Perikls (rež. A. Eižvertiņa); piektdien Zirgu pastā atkārtoti tiks spēlēts Ķiršu dārzs, bet sestdien turpat – izrāde Ceļā. Augusts – Aprīlis (rež. Pēteris Krilovs); savukārt svētdien Skatuvē būs iespēja vēlreiz noskatīties Annas Eižvertiņas iestudētās Skroderdienas Silmačos, ar ko pagājušajā nedēļā tika atklāta diplomdarbu izrāžu skate. Visu izrāžu sākums – pulksten 19.

«Savukārt pirmdien, 8. jūnijā, visas dienas garumā – no pulksten 10 līdz 24 – Zirgu pastā notiks jauno aktieru monoizrāžurunas eksāmena stafete,» uzsver Zane Daudziņa. Viņa atklāj, ka doma par «monoizrāžu stafeti» radās aktiermeistarības pasniedzējai Anitai Sproģei. «Mēs ar otru kursa skatuves runas pedagoģi asoc. prof. Ainu Matīsu šo domu dedzīgi atbalstījām, jo jauniešu veikums eksāmenā šķita tā vērts, lai to redzētu plašāka publika.» Zane Daudziņa skaidro: bakalaura eksāmena programma runā tradicionāli nepārsniedz 30 minūtes, un līdz šim apjomīgākas programmas bija retums. Šī kursa jaunieši negaidīti apņēmīgi cits pēc cita atteicās īsināt izvēlētos literāros tekstus un apguva ievērojami daudz tekstuālā materiāla, kas vainagojies 900 minūtēs. «Ikviens, kurš sevi uzskata par īstenu teatrāli un literatūras mīļotāju, to visu varēs baudīt no rīta līdz vakaram! Programmā: Kurta Vonegūta, Mihaila Bulgakova, Fjodora Dostojevska, Nila Saksa, Ērlenna Lū un daudzu citu autoru darbi. Ir iespēja nākt un paklausīties ko vienu vai vērot visu stafeti pilnībā.»

Kas ir pats grūtākais darbā ar jaunajiem aktieriem un par ko – vislielākais gandarījums? Zane Daudziņa atzīst, ka visgrūtāk ir samierināties, ka pat četru gadu laikā nav iespējams izkopt runu tā, lai tā spētu izkonkurēt vecmeistaru vārda mākslu. Jo tikai personības briedums, atrašanās uz skatuves diendienā piešķir veco profesionāļu izteiktajam vārdos nenosaucamu krāsu un spēku, īpašu pievilcību, balss un domas dziļumu. Savukārt vislielākais gandarījums ir, ja darba rezultātā notiek brīnums. «Ja balss, kas kādu laiku šķita bezcerīgi vienveidīga, pēkšņi iemirdzas, ja loģika, kas kliboja, sāk padoties, ja dikcija, kas dzina izmisumā, pārsteidz ar kvalitāti. Šādas veiksmes ir bijušas, un tās es ar sajūsmu vienmēr atceros,» atzīst lieliskā aktrise un skatuves runas pedagoģe.

Lūgta atklāt, kāda nākotne gaida šā gada 18 absolventus, Zane Daudziņa atteic, ka tikai daži no kursa ir saņēmuši nepārprotamu štata vietas piedāvājumu kādā no Latvijas profesionālajiem teātriem. Pārējos gaida pacietīgs un, iespējams, ilgs sevis pierādīšanas process. «Tieši šī iemesla dēļ mums, kursa pedagogiem, tik ļoti rūp viņus parādīt pēc iespējas plašāk. Gan diplomdarbu izrāžu maratons, kas ilgs visu nedēļu, gan skatuves runas monoizrāžu stafete 8. jūnijā dod mums visiem cerību, ka arī profesionālo teātru režisori nāks un ieraudzīs savus nākamos aktierus.»



Izklaide

Svinot Gunāra Bindes 90 gadu jubileju, LNMM no 21. septembra līdz nākamā gada 19. janvārim būs skatāma viņa darbu izstāde. Binde savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde "Binde 100-10" atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem.