Apstiprināts valsts budžeta dotācijas sadalījums septiņiem teātriem

Kultūras ministrija noslēgusi finansēšanas līgumus ar septiņiem valsts dotētiem teātriem. Kopējā valsts budžeta dotāciju summa 2010. gadā teātriem ir Ls 4 248 011.

Latvijas Nacionālajam teātrim tiek piešķirta valsts dotācija Ls 717 880 apmērā, Dailes teātrim – Ls 636 628 apmērā, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrim – Ls 1 411 331 apmērā (tajā skaitā Ls 1 097 580, kas paredzēti teātra rekonstrukcijas izdevumiem), Jaunajam Rīgas teātrim – Ls 494 595 apmērā, Latvijas Leļļu teātrim – Ls 387 777 apmērā, Valmieras drāmas teātrim – Ls 417 293 apmērā, Daugavpils teātrim – Ls 182 507 apmērā.

Kultūras ministrs Ints Dālderis uzsver: „Piešķirto finansējumu varētu dēvēt par krīzes minimuma budžetu, taču visi teātri turpinās darbu. Esmu pārrunājis jautājumu par finansējuma apjomu ar visu teātru vadītājiem, un visi atzīst, ka ar to ir iespējams veikt šo kultūras iestāžu funkcijas. Turklāt šogad pirmo reizi valsts dotāciju sadale veikta pēc stingra Kultūras ministrijas izveidota modeļa, kas saskaņots ar visu teātru vadītājiem un saņemta viņu piekrišana izstrādātajiem kritērijiem.”

Lai nodrošinātu teātru repertuāra tematisko aptvērumu un daudzveidību, veicinātu auditorijas piesaisti un izcilību profesionālā teātra nozarē, kā arī profesionālās teātra mākslas pieejamību un popularizēšanu, veicot valsts budžeta dotācijas sadali un aprēķināšanu, tiek piemēroti šādi kritēriji:

• teātra sasniegtie darbības rezultatīvie rādītāji iepriekšējā saimnieciskajā gadā:

- teātra darbības kvalitātes novērtējums,

- apmeklējumu skaits,

- izrāžu skaits, tajā skaitā ārpus teātra pastāvīgās atrašanās vietas;

• teātrim noteiktie nākamajā saimnieciskajā gadā veicamie uzdevumi:

- jauniestudējumu skaits, tajā skaitā latviešu autoru darbu iestudējumu un bērniem un jauniešiem līdz 17 gadu vecumam domātu iestudējumu skaits,

- izrāžu skaits ārpus teātra pastāvīgās atrašanās vietas;

• ar valsts dibināto profesionālo teātru ēku uzturēšanu saistītie izdevumi:

-ēku apkures izdevumi,

- nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi,

- ugunsdrošības sistēmas ekspluatācijas izmaksas.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais