Pirmizrādi piedzīvo muzikālā drāma par Herbertu Cukuru

© publicitātes

Neskatoties uz starptautisko ažiotāžu un protesta piketiem, sestdienas vakarā Liepājā savu pirmizrādi piedzīvoja muzikālā drāma “Cukurs. Herbers Cukurs”. Pēc izrādes skatītāji veltīja vairāk nekā piecas minūtes ilgas stāvovācijas.

Pēc pirmizrādes klātesošie skatītāji īpaši izcēla Jāņa Ķirša emocionālo mūziku, ko papildināja Pētera Draguna teksti, kā arī galvenās lomas atveidotāja – Jura Jopes sarežģīto un psiholoģiski smago Herberta Cukura atveidojumu. Neviennozīmīgus viedokļus izsauca arī Ata Auzāna atveidotais latviešu kolobracionists – Auzāna skatuves varonis Valdis Mutiņš vispirms ir Latvijas vēstnieks Francijā, Padomju okupācijas laikā viņš pieslienas sarkanajiem, kļūdams par NKVD virsnieku Vladimiru Mutinu, bet jau mainoties okupācijas varām, viņš sevī “atklāj” āriešu saknes un kļust par vācu izpalīgu Voldemāru Muttinu.

“Nevar noliegt to, ka pirmizrāde pagāja ļoti saspīlētā psiholoģiskā atmosfērā, ko veidoja atsevišķu Liepājas biedrību publiskās izpausmes, taču aktieri, dziedātāji un dejotāji savu darbu veica lieliski. Jāatzīmē, ka daudzi no Krievijas un citām valstīm speciāli uz pirmizrādi atbraukušie žurnālisti pēc izrādes noskatīšanās bija vīlušies, jo tajā, respektējot vēsturiskos faktus, ir parādītas visi H.Cukura dzīves un darbības aspekti – gan slavas, gan neslavas brīži”, saka producents Juris Millers. “Īpaši gribētu uzsvērt, ka sākotnējie iestudējuma noliedzēji negaidīja to, ka uz skatuves tiks godīgi un skaudri runāts gan par atsevišķu ebreju nogalināšanu, gan Rīgas Getto iznīcināšanu, gan – kas ir tikpat svarīgi no vēsturisko faktu patiesas atspoguļošanas – arī par ebreju glābšanu kara gados.”

Muzikālās drāmas “Cukurs. Herberts Cukurs” pirmā cēliena darbība norisinās 1933. un 1934. gadā un vēsta par H.Cukura “Gambijas ekspedīciju”, kurā viņš devās ar paša konstruēto un veidoto lidmašīnu “C3”, pārādot gan šīs ekspedīcijas pikantos, gan traģiskos brīžus. Savukārt otrā cēliena darbība sākas 1940. gadā, vispirms padomju, tad vācu okupācijas un atkal padomju okupācijas laikā un noslēdzas ar H.Cukura nogalināšanu 1965. gadā.

Lomās – Juris Jope, Jolanta Strikaite, Miervaldis Jenčs vai Jānis Skanis, Atis Auzāns, Ivo Grīsniņš Grīslis, Rūta Dūduma, Beāte Zviedre, Mariss Ķirsis, Elza Natha, Madars Zvagulis, Gatis Supe un Imants Vekmans. Izrādes režisors Ivars Lūsis.

Tuvākās muzikālās drāmas “Cukurs. Herberts Cukurs” izrādes notiks 12. oktobrī Ventspilī, 17. oktobrī Valmierā, 24. oktobrī Jelgavā, bet Rīgas skatītājiem to būs iespēja noskatīties 16. oktobrī un 1. decembrī koncertzālē “Rīga”. 

Svarīgākais