Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Stūra mājā izrāda "Pārpalikumus no kara"

Jau trīs dienas Stūra mājā skatāma starptautiskas skatuves mākslinieku grupas izrāde „Pārpalikumi no kara”, kuru veido četru Ziemeļeiropas valstu mākslinieku personiskie stāsti.

 Tā ir kā neparasta ekskursija cauri vēsturiskajai ēkai ar dzīviem eksponātiem un pagātnes rēgiem.

Izrādes mākslinieki dzimuši laikā, kuru no Otrā pasaules kara šķir turpat divas paaudzes, tomēr arī viņi joprojām savā ziņā gatavi justies kā šai karā izdzīvojušie jeb, pašu izvēlētā apzīmējumā, „pārpalikumi”. Šī globālā katastrofa, kas vairāk vai mazāk skāra un tādējādi sasaistīja visas Eiropas nācijas un teritorijas, kalpo par galveno vēsturisko asi, ap kuru centrējas autoru vēstījumi par viņu dzimtu likteņiem. Autori – savu senču bioloģiskie turpinātāji – kļūst arī par viņu vēsturiskās atmiņas atdzīvinātājiem un iemiesotājiem.

Izrādes „Pārpalikumi no kara” dramaturgi un aktieri ir Nina Larisa Baseta (Dānija), Ivo Briedis (Latvija), Elīna Petersdotira (Islande) un Janne Sārakala (Somija).

Līdz šim „Pārpalikumi no kara” izrādes jau notikušas prominentajā Somijas Nacionālajā vēstures muzejā Helsinkos un Odsherredas novada (Dānijā) novadpētniecības muzejā un tā apkārtnē. Tagad pienākusi kārta Stūra mājai – telpai, kurā daudz mazāk institucionalizēta vēstures traktējuma, bet nesalīdzināmi vairāk autentisku, vēl muzejiski nepārstrādātu laikmeta pārpalikumu.

Izrāde notiek Eiropas kultūras galvaspilsētas gada projekta „Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014” pasākumu programmas ietvaros.

Jāatgādina, ka Stūra mājas ekspozīcija būs atvērta līdz 19.oktobrim, piedāvājot bez maksas apmeklēt Okupācijas muzeja iekārtoto izstādi pirmajā stāvā, kā arī ekskursiju „Čekas pagrabos” gida pavadībā un piecas izstādes – „Draudzības (re)konstrukcija”, „Latvieša koferis”, „Par spīti visam”, „10 lietu stāsti par cilvēku un varu” un „Liktens lietu muzejs”, kas no dažādiem skatpunktiem traktē cilvēka un varas attiecības pagātnē, kuras joprojām iespaido mūsu šodienas apziņu. Stūra mājas ekspozīcija tapusi nodibinājumam Rīga 2014 sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju, biedrību „Mākslas telpa”, Latvijas Trimdas muzeju, Latvijas Naivās mākslas muzeju, kultūras un mākslas biedrību „NOASS”, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un SIA „Kinolats”.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums „Rīga 2014” sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu. Iespēju bez raizēm uzņemt apmeklētājus un piedāvāt vērtīgo ekspozīciju apskatei Stūra mājā nodrošina Rīga 2014 oficiālais apdrošinātājs ERGO.

Izrāde „Pārpalikumi no kara” Stūra mājas pagalmā notiks arī 31. maijā plkst. 19.00 angļu valodā.