Baleta uznāciens stacijā

© F64

Vakar nu jau tradicionāli Rīgas dzelzceļa stacijā tika atklāts 19. starptautiskais baleta festivāls. Šoreiz svētki sākās ar deju un Raimonda Paula mūzikas koncertu Dvēseles stīgas. Festivāla programma arī šogad solās būt bagātīga – tajā būs gan deju uzvedumi, gan meistarklases, gan izstādes atklāšana un kino seansi.

«Koncerts Dvēseles stīgas ir kā veltījums Raimondam Paulam un arī kultūras centra Ziemeļblāzma dibinātājam, ievērojamajam mecenātam Augustam Dombrovskim. Tajā solisti no Latvijas Nacionālā baleta, deju grupa Dzirnas un baleta studija Grande izdejo dažādas dzīves ainiņas, bet pagājušā gadsimta sākuma gaisotni palīdz radīt video projekcijas uz lielā ekrāna,» sacīja festivāla mamma Lita Beiris. Viņa norādīja, ka festivāla programma šogad būs ļoti izmeklēta un tā piedāvās pasākumus dažādām gaumēm. Centrālais notikums, protams, būs galā koncerts Latvijas Nacionālajā operā 14. aprīlī, kurā varēs redzēt daudzus pasaulē pazīstamus baleta māksliniekus no dažādām valstīm. Taču arī citi notikumi nebūs mazāk pārsteidzoši un krāsaini – gan iespēja redzēt krāšņo kostīmfilmu Karalis dejo par Luiju IV un Rīgas un Sanktpēterburgas mākslinieku darbu izstādi Dārgumi. Veltījums Dž. Balančinam Mencendorfa namā, gan vērot deju uzvedumus un deju meistarklases. «Ko vien nozīmē Polijas Dejas teātris no Poznaņas, kurš te viesosies ar izrādi Četrdesmit, ko iestudējis horeogrāfs Jo Stomgrēns no Norvēģijas. Tāpat komentārus neprasa Dānijas Deju teātra pasaules pirmizrāde Melnais dimants Tima Raštona horeogrāfijā. Tajā būs oriģināli dejas soļi, kostīmi, gaismas, efekti. Ar šo grezno izrādi tad arī festivāls 18. maijā izskanēs,» intrigu radīja L. Beiris, piebilstot, ka daudzus priecēs arī pianistes Diānas Zandbergas solokoncerts Deja ar klavierēm, un tas būs pārsteigums visiem, jo pianisti ne tikai muzicē, bet, izrādās, prot arī dejot.

Tāpat kā citkārt, festivāls iziet arī ārpus Rīgas – gan Rēzeknē, gan Ventspilī, gan citviet Latvijā skatītāji varēs baudīt dejas mākslu. Festivāla rīkotāja uzskata, ka šis ir viens no labākajiem veidiem, kā iepazīstināt cilvēkus ar šo dejas mākslu. Tā kā festivāla pasākumi ir «par ļoti demokrātiskām cenām», tad tos var redzēt plašs skatītāju loks, ne tikai elitāra publika. Diemžēl galvaspilsētā ļoti pietrūkst koncertzāles, un ļoti griboties cerēt, ka reiz tāda te būs, un tad festivāls varēs uzmirdzēt vēl jo košāk.

Izklaide

Rīgas Domā no šodienas līdz 9.augustam, norisināsies starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls, kura laikā izskanēs 15 koncerti, aģentūru LETA informēja Rīgas Doma mūzikas direktors Aigars Reinis.

Svarīgākais