Notiks pirmizrāde -performance veltīta māksliniekam Endijam Vorholam

31. martā Arhitektūras un mediju centrā H2O 6 pirmizrādi piedzīvos performance "Endij Vorhol, tas Tu?", kuru iestudējusi režisore Kristīne Vītola.

Izrādes – performances "Endij Vorhol, tas Tu?"  centrā ir viens no 20. gadsimta otrās puses nozīmīgākajiem, tai pašā laikā pretrunīgākajiem māksliniekiem – Endija Vorhola tēls un māksla, laikmetīgā un modernā. Izrādes režisore Kristīne Vītola kopā ar aktieriem Andi Strodu, Ivetu Poli, Janu Čivželi veidojuši kompozīcijas par  20. gadsimta otrās puses Vorhola laikabiedru mākslu.

"Vorhols ir kā laika zīme, kā pagrieziena punkts 60. gados, kas mainīja mākslas pasauli uz mūžiem,” stāsta Vītola.

u Vorholu izrādē ataino Andis Strods, arī aktrises Iveta Pole un Jana Čivzele spēlē atsauces uz dažādiem tā laika tēliem, „superzvaigznes draudzenītēm”.

“ Tas revolucionārais, ārprātīgais bohēmiskais gars - tas ir kas tāds, kas mūsdienās īsti vairs nav iespējams. Ir bijis trakais laiks, kad pasaule tika sagriezta kājām gaisā. Tas bija pa īstam, bet šodien tas liktos mākslīgi,” teic Pole, piebilstot – mūsdienās tāpat jau valda liela visatļautība.

Kā intervijā Latvijas Radio norādījusi režisore, izrāde būs tīkama ne tikai teātra cienītājiem, bet arī mākslas, īpaši laikmetīgās mākslas pasaules pazinējiem.

„Būtiska kolāžas sastāvdaļa - mēs izmantojam atsauces uz Vorhola laikabiedru mākslas darbiem, izmantojam tos kā etīžu sastāvdaļas, apspēlējam, lai skatītājs atpazītu,” skaidro režisore.

Endijs Vorhols jau savā dzīves laikā bija kļuvis par mitoloģisku tēlu. Pēc amerikāņu rakstnieka Trūmena Kapotes (Truman Capote) vārdiem – viņš ir kā Sfinksa, tikai bez noslēpuma. Tomēr Endija Sfinksas mīklas vienkāršība un virspusē esoša atminējuma vispārējā pieejamība mulsina intuitīvā zemapziņas līmenī. Piedāvātais „nekas” neliek mieru un rada kādu nenoformulējamu, intuitīvu sajūtu par populāri uztvertā tukšuma neizskaidrojamo, bet jaušamo brīnumaino dimensiju.

Izklaide

Populārais rīta raidījums "900 sekundes" Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos - ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots, kurš kopā ar Kristīni Garklāvu savulaik aizsāka raidījuma ceļu pie skatītājiem.