Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Brīvdienu ceļvedis kultūrā

Ko darīt nedēļas nogalē, kādiem kultūras vilinājumiem ļauties? Kurp doties vai varbūt labāk palikt mājās? Lemiet paši, jo kultūra ir pieejama arī, neizejot no mājas.

GRENHOLMA METODE

Režisora Sergeja Golomazova (Krievija) iestudētais psiholoģiskais trilleris Grenholma metode Rīgas Krievu teātra repertuārā pamatoti turas jau vairākas sezonas un ir viena tām izrādēm, kuru derētu noskatīties tieši šā kolektīva sniegumā. Varbūt to var izdarīt šo svētdien pulksten 19, jo interneta informācija uzrāda, ka vēl atlikušas ne vien brīvas vietas zāles aizmugurē un balkonā. Dažas zaļas bumbiņas signalizē, ka iespējams nopirkt kaut ko pat visai ekskluzīvu par 17 eiro pirmajās rindās. Izrādē piedalās Jevgeņijs Korņevs, Dmitrijs Palēss, Dana Čerņecova, Anatolijs Fečins, bet tās darbība norisinās kādā globālā korporācijā, kura vēlas pieņemt darbā labāko kandidātu.

***

MEKLĒJOT INDOEIROPIEŠU PIRMDZIMTENI

Ja negribas nekur iet, un šajā ziempavasarī tas nebūtu nekāds brīnums, palieciet mājās un kopā profesoru Viktoru Ivbuli dodieties meklēt mūsu senču indoeiropiešu pirmdzimteni, protams, saistībā ar Indiju un baltu ciltīm. Šis ir viens no tiem grāmatnīcu jaunumiem, ko nevar izraut cauri kā saldu mīlas romānu – vienā rāvienā. Tomēr, lasot rūpīgi, jums, iespējams, beidzot radīsies kāda skaidrība šajā visnotaļ neskaidrajā jautājumā. Manuprāt, lai gan daudz runāts, izņemot Marijas Gimbutienes grāmatu Balti aizvēsturiskajos laikos, latviski nekas daudz līdz šim nav ticis izdots.

***

ANDRIS NELSONS MEZZO

Svētdien pulksten 14.30 pēc Latvijas laika kanālā Mezzo, ko piedāvā Latvijas lielākie kabeļoperatori, diriģents Andris Nelsons komandē slaveno Royal Concertgebouw Orchestra. Šis būs ieraksts no Lucernas 2011. gada festivāla, bet programmu, kurā skanēs Vāgners, Štrauss un Šostakovičs, labi raksturo frāze no tās pieteikuma: «Visur, kur parādās Andris Nelsons, viņš rada sajūsmu un pārsteigumu!»

***

UZ LIELĀS DZĪVES TRASES

Līdz 2. februārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Lielajā zālē apskatāma izstāde Uz lielās dzīves trases. 20. gadsimta sešdesmito gadu grafiskā valoda. Tas ir lielisks ceļojums laikā, kas atklāj, ka mākslas dzīve Latvijā Hruščova atkušņa un Brežņeva valdīšanas pirmajos gados mutuļojusi lielā intensitātē un ir samērojama ar sava laika mākslas procesiem citur pasaulē. Īpaši interesanti redzēt, kā mākslinieki radījuši dizainu lietām, kas pēc tam veidojušas cilvēku ikdienu – daži produktu noformējumi bijuši tik veiksmīgi, ka tos izmanto vēl šodien. Muzeja darba laiks nedēļas nogalē no pulksten 11 līdz pulksten 17.