Rīt LNO Prokofjeva operas "Mīla uz trim apelsīniem" pirmizrāde

© Publicitātes foto

Rīt,7.decembrī, Latvijas Nacionālajā operā notiks Sergeja Prokofjeva operas "Mīla uz trim apelsīniem" pirmizrāde.

 "Mīla uz trim apelsīniem" ir viena no 20. gadsimta oriģinālākajām operām, kas apvieno komēdiju un traģēdiju, poēziju un grotesku, romantisku pasaku un filozofisku satīru. Iecere rakstīt operu "Mīla uz trim apelsīniem" Sergejam Prokofjevam radās 1918. gadā, veicot ceļu caur Sibīriju, Japānu un pāri Klusajam okeānam uz ASV. Operas sižets ir balstīts Karlo Goci tāda paša nosaukuma komēdijā - sirreālā stāstā par karaļdēlu, kuru līdz hipohondrijai novedusi salkana dzeja. Slimību var ārstēt ar smiekliem, bet galmā ne visi vēlas Prinča izveseļošanos... 

""Mīla uz trim apelsīniem" ir opera par teātri, ko visbiežāk iestudē kā "teātri teātrī". Mums gribējās iziet ārpus tradīcijas rāmjiem un nonācām pie kaut kā līdzīga ielas teātrim. Tas būs stāsts par parastiem cilvēkiem, kas nonākuši ekstrēmos apstākļos. Un vēl šis ir stāsts par to, ka nedrīkst nokārt degunu,"stāsta iestudējuma režisors Maskavas K. Staņislavska un V. Ņemiroviča-Dančenko Muzikālā teātra galvenais režisors Aleksandrs Titels, kura māksliniecisko stilu raksturo gaišs, labsirdīgs humors un vitalitāte. 

Iestudējuma muzikālais vadītājs ir Mārtiņš Ozoliņš, izrādes otrais diriģents  Atvars Lakstīgala. Scenogrāfiju un kostīmus veido Maskavas K. Staņislavska un V. Ņemiroviča-Dančenko Muzikālā teātra galvenais mākslinieks Vladimirs Arefjevs.

Lomas uzticētas Latvijas Nacionālās operas solistiem Romānam Poļisadovam, Krišjānim Norvelim, Viesturam Jansonam, Raimondam Bramanim, Andrim Lapiņm, Ingai Šļubovskai, Danai Bramanei, Ilonai Bagelei, Irmai Pavārei, Rihardam Mačanovskim, Jānim Apeinim un citiem, kā arī viessolistiem Vasilijam Jefimovam, Garijam Agadžanjanam, Fēliksam Kudrjavcevam un Anatolijam Sivko, tāpat šajā izrādē uz LNO skatuves debitēs Borisa un Ināras Teterevu atbalstītās LNO akadēmijas audzēkņi Rihards Millers un Mihails Čulpajevs. 

Latvijā "Mīla uz trim apelsīniem" līdz šim iestudēta vienu reizi - 1964. gadā.

Izklaide

Visuresošais reperis Fiņķis izdevis dziesmu “Mūzas”, kas radīta kopā ar grupu “Polifauna”. Tas ir pirmais Fiņķa jaunais skaņdarbs, kas izdots kopš kopdarba ar Patrishu dziesmā “Raķešu zinātne”, kas jau 80. (!) nedēļu atrodas Latvijas straumētāko pašmāju dziesmu topa spicē.