Alvja Hermaņa izrāde "Oņegins. Komentāri" nominēta prestižai Itālijas teātra balvai

Jaunā Rīgas teātra (JRT) izrāde „Oņegins. Komentāri” nominēta prestižajai Itālijas teātra balvai Ubu Awards 2013 kategorijā „Labākā ārzemju izrāde”, kas 2012./2013. gada teātra sezonā izrādīta Itālijā.

Izrāde "Oņegins. Komentāri" Itālijā tika rādīta  šīgada 23. un 24. maijā festivālā Vie Scena Contemporanea festival, Modenā.

JRT piedalījies festivālā Vie Scena Contemporanea, jau vairākkārt ar Alvja Hermaņa iestudētajām izrādēm Tālāk (2005), Soņa (2007) un Kapusvētki (2011).

Ubu Awards balvu pasniegšanas ceremonija notiks 9. decembrī Piccolo Teatro "Paolo Grassi" Milānā, Itālijā.

Bez Hermaņa izrādes kategorijā „Labākā ārzemju izrāde” nominētas izrādes:

• „For Rent/A Louer” (Gabriela Carizzo, Franck Chartier, Peeping Tom & Kvs);

• „Lulu” – Frank Wedekind (Robert Wilson, Berliner Ensemble);

• „Odyssey” – Simon Armitage (Robert Wilson, Piccolo Teatro di Milano-Teatro d’Europa, National Theatre of Greece);

• „Refuse the Hour” – William Kentridge, Philip Miller, Dada Masilo, Catherine Meyburgh (Holland Festival, Festival d’Avignon, Romaeuropa Festival, Teatro di Roma, Onassis Cultural Center);

• „Le retour” – Harold Pinter (Luc Bondy, Odéon-Théâtre de l’Europe, Piccolo Teatro di Milano-Teatro d’Europa);

• „Schubladen” (She She Pop, Hebbel am Ufer Berlin, Kampnagel Hamburg, FFT Düsseldorf, Brut Wien).

Ubu Awards ir prestižākais un atpazīstamākais apbalvojums Itālijas teātra nozarē. 56 zināmākie teātra kritiķi un žurnālisti ikgadu izvērtē izrādes.

Ubu Awards balvu 1979. gadā radīja Franko Kvadri (Franco Quadri), kurš ir viens no slavenākajiem teātra kritiķiem Itālijā, izdevniecības Ubulibri publishing house dibinātājs un redaktors.

Festivāla organizators teātris  Emilia Romagna Teatro Fondazione dibināts 2001. gadā un tā pamatdarbība ir jaunu izrāžu un spēles laukumu meklējumi. Iepriekšējā festivāla norisi pārtrauca zemestrīce reģionā, tāpēc šogad festivāla laikā tika piedāvāti dažādi notikumi tieši šajos apgabalos un, krietni paplašinot ģeogrāfiskās robežas, dodoties uz vietām, kas joprojām atgūstas no zemestrīces radītajiem postījumiem.

Izklaide

Visuresošais reperis Fiņķis izdevis dziesmu “Mūzas”, kas radīta kopā ar grupu “Polifauna”. Tas ir pirmais Fiņķa jaunais skaņdarbs, kas izdots kopš kopdarba ar Patrishu dziesmā “Raķešu zinātne”, kas jau 80. (!) nedēļu atrodas Latvijas straumētāko pašmāju dziesmu topa spicē.