Dailes teātrī top austrumnieciska drāma

Režisore Laura Groza-Ķibere Dailes teātrī strādā pie Deivida Henrija Hvanga austrumnieciskās drāmas "M.Butterfly" iestudējuma, kura pirmizrāde paredzēta 8. novembrī.

Deivida Henrija Hvanga  "M.Butterfly" Latvijā vairāk zināma pēc režisora Deivida Kronenberga 1993.gadā uzņemtās filmas ar Džeremiju Aironsu galvenajā lomā. Hvanga luga 1988. gadā saņēmusi Tonija balvu kā gada labākā luga.

Franču diplomāts Renē Galimārs tiesas procesa laikā atceras savas dzīves laimīgo laiku, kad viņš dzīvoja kopā ar Ķīnas operas dīvu Song Lilingu. Kā viņš varēja zināt, ka viņa izsapņotā, ideālā sieviete patiesībā ir Ķīnas valdības spiegs un vīrietis, kurš pārģērbies par sievieti? Atmiņu uzplaiksnījumos diplomāts izdzīvo stāstu 20 gadu garumā. Jautājums - vai šī kaislība bija tikai viņa paša fantāzija vai realitāte, bet tas ir viņa dzīves visnozīmīgākais notikums. Tikai reālajā dzīvē mīlestība var būt tik nereāla...

Šis ir mūžsenais konflikts starp vīrieti un sievieti, starp Rietumiem un Austrumiem, starp rasu stereotipiem un fantāziju. Stāsts par slepenu mīlestību un sajauktām seksuālām identitātēm, kurš balstīts uz patiesiem notikumiem, kas šokēja pasauli 1986.gadā.

Izrādes skatuvisko ietērpu veidojis scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmus māksliniece Ilze Vītoliņa. Mūzikālo noformējumu un aranžējumus  veidojis  Kārlis Auzāns, izrādē piedalās kontrtenors Sergejs Jēgers (Song Lilingas alter ego), horeogrāfe - Inga Krasovska.

Galveno franču diplomāta Renē Galimāra lomu atveido Juris Žagars, bet viņa mīļoto Song Lilingu Dainis Grūbe. Pārējās lomās redzēsim aktierus Ģirtu Ķesteri (Marks), Lilitu Ozoliņu (biedrene Čina), Vitu Vārpiņu (Helga), Kristīni Nevarausku (Renī), Ilzi Ķuzuli - Skrastiņu (Meitene no žurnāla), Juri Bartkeviču (Manuels Toulons), Pēteri Gaudiņu (Tiesnesis).

Izklaide

Visuresošais reperis Fiņķis izdevis dziesmu “Mūzas”, kas radīta kopā ar grupu “Polifauna”. Tas ir pirmais Fiņķa jaunais skaņdarbs, kas izdots kopš kopdarba ar Patrishu dziesmā “Raķešu zinātne”, kas jau 80. (!) nedēļu atrodas Latvijas straumētāko pašmāju dziesmu topa spicē.