Jaunais Rīgas teātris sezonu sāks ar "Ilgu tramvaju"

© F64

Jaunais Rīgas teātris (JRT) jaunās sezonas sākumā piedāvās sešus jauniestudējumus, kā pirmo skatītājiem piedāvās režisores Inese Mičules iestudēto amerikāņu dramaturga Tenesija Viljamsa lugas "Ilgu tramvajs" pirmizrādi, kas notiks 12. septembrī.

Jaunajā izrādē galvenās lomas atveidos Elita Kļaviņa, Andris Keišs, Sandra Kļaviņa vai Iveta Pole, citās lomās iejutīsies aktieri Ivars Krasts, Gatis Gāga, Ģirts Krūmiņš, Gundars Āboliņš, Regīna Razuma, Georgijs Surkovs un Kaspars Zāle.

Kā norādīja teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, ja teātrim trupā ir tādi aktieri kā Klaviņa un Keišs, tad būtu grēks neiestudēt Viljamsa lugu "Ilgu tramvajs". Viņš minēja, ka materiāla izvēle šoreiz notikusi arī aktieru dēļ.

Nākamais jauniestudējums gaidāms 31.oktobrī, kad Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos režisora Laura Gundara iestudētā Džeka Džepsona luga "Rupucis".Divi brāļi ar savām sievām jauna amerikāņu dramaturga Džepsona kamerdrāmā spiesti domāt par to, kas noris ārpus ērtas, pārtikušas dzīves standarta.Šajā izrādē lomas atveidos Iveta Pole, Inga Alsiņa-Lasmane, Ivars Krasts un Varis Piņķis. 

Novembra sākumā Talsu ielā skatītāju vērtēšanai tiks nodots režisora Gata Šmita darbs, kuram dots pagaidu nosaukums "Dzīvnieks". Šī izrāde ir īpaša ar to, ka tās pamatā ir jauna latviešu oriģinālluga, kuras autore ir Agnese Rutkēviča. Izrāde top sadarbībā ar Rutkēviču un, kā uzskata pati lugas autore, tas ir labi, ka izrādes veidošanā iesaistās arī dramaturgs.

Kā stāstīja režisors Šmits, luga ir par provincē dzīvojošu ģimeni, tā atklās četrdesmitgadniekiem mīļas peripetijas un latviešiem raksturīgo nespēju dalīties ar jūtām. 

Izrādes varoņi divi brāļi, kuri pēc vairāk nekā desmit gadu nesarunāšanās cenšas atrast kopīgu valodu. Brāļu dzīves pieredze un uzskati ir pārāk atšķirīgi, ir grūti pārvarēt aizspriedumus un atbrīvoties no pagātnes negācijām. Situācija kļūst nekontrolējama, kad abu brāļu vēl nenokārtoto attiecību virpulī pie viņiem ierodas abu mīļotie cilvēki. Lomas šajā iestudējumā atveidos Baiba Broka, Ģirts Krūmiņš, Andis Strods un Edgars Samītis.

Bet novembra beigās JRT Lielajā zālē varēs skatīt režisora Vladislava Nastavševa iestudēto Mihaila Kuzmina darbu "Peldošie, ceļojošie". Režisors ir pievērsies krievu klasikai, Sudraba laikmetam. Kuzmina Sudraba laikmeta romāns ir parodija par 18.gadsimtā populāro dēku romāna žanru, vienlaikus - arī gaumīga izklaide. Tas ir stāsts par cilvēkiem, kuri negrib pieņemt ikdienas pelēko realitāti, vēlas izrauties no tās, tāpēc ir gatavi dzīvot izdomātā pasaulē. Viņi iemīlas, paši izdomā sev traģēdijas un drāmas, dara visu, lai tikai pašiem būtu prieks. Lomas izrādē atveidos Baiba Broka, Guna Zariņa, Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Andris Keišs un Ivars Krasts.

2014. gada sākumā režisore Māra Ķimele teātra Mazajā zālē iestudēs izrādi "Dzeja". 

"Turpināšu vienu no teātra nozīmīgajām plūsmām - dzejas teātri, kas interesē aktierus, mani un citus. Gribam atrast dzejas zonu sevī, to zonu, kur dzeja ir nepieciešama, un izprast, ko mēs katrs gaidām no dzejas. Manuprāt, dzeja ir viena no vissubjektīvākajām mākslām, un mēs gribam šo subjektīvo dzejas izpausmi saglabāt, atrodot tieši savus dzejoļus un dzejniekus," atklāja Ķimele.

JRT mākslinieciskais vadītājs piebilda, ka darbs ar dzeju iecerēts kā ilgtermiņa pasākums, kas parādīsies teātra repertuārā uz ilgu laiku. 

Režisors Gatis Šmits 2014. gadā JRT iestudēs Ļeva Tolstoja lugu "Tumsības vara". 

Lugas "Tumsības vara" pamatā ir patiesi vēsturiski notikumi - luga balstīta uz Tulas guberņas tiesā skatīto zemnieka Jefrema Koloskova krimināllietu par baisu noziegumu. Tolstojs Koloskovu apmeklēja cietumā. Luga ir par noziegumu un piedošanas lūgšanu, par kaislībām un nodarījumiem, ko cilvēki veic tumsonības, nabadzības vai apstākļu spiesti. Lai gan Tolstoja luga ieinteresēja imperatora teātru aktierus un to atzinīgi vērtēja daudzi rakstnieka laikabiedri, cenzūra to aizliedza. "Tumsības varas" pirmizrāde notika 1890.gadā mājas iestudējumā Sanktpēterburgā, bet jau astoņdesmito gadu beigās to iestudēja Parīzē, Berlīnē, Itālijā, Šveicē un Holandē.

Kā žurnālistiem sacīja teātra direktore Gundega Palma, kas attiecas uz Jaunā Rīgas teātra remontu un pārcelšanos uz pagaidu telpām "Tabakas fabrikā", tas varētu notikt nākamā gada vasarā, bet 2013./2014.gada sezonā teātris savus skaitītājus gaisīs savās ierastajās telpās, 

"Tabakas fabrikā" patlaban turpinās projektēšanas darbi, lai sagatavotu ēku teātra pagaidu telpu vajadzībām, tādēļ šajā sezonā JRT turpinās darbu līdzšinējās telpās Lāčplēša ielā 25 un Talsu ielā 1. 

Kā ziņots, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izsludinātajā metu konkursā "JRT ēku kompleksa Lāčplēša ielā 25 rekonstrukcija" iesniegti 17 metu piedāvājumi.

Palma minēja, ka Latvijas mērogam 17 pretendentu piedāvājumu ir daudz, taču tas prasa arī daudz darba, lai žūrija iepazītos ar visiem piedāvājumiem un izraudzītos tos labākos.

Konkursā iesniegtie piedāvājumi tiek skatīti anonīmi, un iesniegto piedāvājumu līmenis vērtējams kā augsts. 

No JRT vērtēšanas žūrijā darbojas Palma un aktieris Vilis Daudziņš. Teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis skaidroja, ka Daudziņš žūrijā piedalās tāpēc, ka ir tehnisks cilvēks, proti, daudzi projektu varētu vērtēt pēc bildes apskates, secinot - smuki vai nesmuki izskatās, bet Daudziņš spēj iedziļināties jau daudz tehniskākās lietās.

Palma skaidroja, ka konkursa rezultātā būs lēmums par trīs uzvarētājiem un ar tiem tālāk tad arī VNĪ turpinās sarunas.

Hermanis atgādināja, par to, ka JRT "trimdas māju" pirmais variants bija Vāgnera ielas nams, taču vēlāk no tā tehnisku iemeslu dēļ nācās atteikties.

"Domājot par Vāgnera zāli, man uzreiz ienāca prātā Laura Gundara savulaik brīnišķīgā luga par Vāgnera Rīgā pavadīto laiku. Vāgnera zāle kā vieta teātrim tika atcelta un līdz ar to arī ideja par šīs lugas iestudējumu pagaidām ir atcelta, taču es ceru, ka šī ideja par lugas iestudēšanu pārcelsies uz kādiem citiem laikiem. Grēks, ka Rīgas centrā stāv tāda skaista māja, kas netiek izmantota. Vieta ir ļoti skaista un iedvesmojoša, tādēļ to māju vienreiz vajadzētu saremontēt," akcentēja Hermanis.

Metu konkursa mērķis ir nodrošināt JRT ar tam piemērotām telpām, rekonstruējot teātra ēku kompleksu atbilstoši mūsdienu prasībām, tajā pašā laikā maksimāli respektējot ēku vēsturisko atmosfēru, iegūt pilsētbūvnieciski, arhitektoniski un funkcionāli augstvērtīgu projektu.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.

Svarīgākais