Gleznotāja Borisa Bērziņa un tēlnieces Rasmas Bruzītes izstāde "Pirts"

2009.gada 11.decembrī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Mazajā zālē (K.Valdemāra ielā 10a, Rīgā) tiks atvērta izcilā latviešu gleznotāja Borisa Bērziņa (1930 – 2002) un meistara dzīvesbiedres, tēlnieces Rasmas Bruzītes (1919 – 2001) darbu izstāde Pirts.

„Es negleznoju pirtis vai peldētājas tāpēc, ka viņas mazgājas. Bet es taču nevaru pirtī viņas gleznot apģērbtas! Uz ielas es nevaru plikas sievietes gleznot. Bet pirtī – varu. Cilvēki mazgājas. Tīrīgi. Neviena komisija nevar man piesieties. Es negribu lupatas. Es gribu tīru mantu, tīru formu. Mēs jau nedzīvojām Grieķijā, kur bija kailuma kults. Tikai pirtī un jūrmalā tu viņu kailu vari dabūt.”

Turpinot tradīciju rādīt Borisa Bērziņa mantojuma kolekciju no muzeja krājuma, kārtējai izstādei izvēlēta viena no māksliniekam tuvākajām tēmām ar pirts ainām, jo viņam tā ir bijusi brīnišķīga iespēja gleznot formu, izjust ķermeņa plastiku. Gleznotājs kā allaž izvēlas raženus stāvus, kur var parādīt barokālo masu izliekumus, plūstošos ritmus, krāsu spēles un noskaņas.

Ekspozīcijai izvēlētas gleznas un izteiksmīgākās lapas no bagātīgā mantotā zīmējumu klāsta, kā arī mākslinieka dzīvesbiedres, tēlnieces Rasmas Bruzītes skulptūras. Rasmai Bruzītei 2009.gads ir deviņdesmitās jubilejas gads.

Izstādi varēs apmeklēt līdz 2010.gada 17.janvārim.

Saistītās ziņas

Izklaide

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais