Latvijas Nacionālā mākslas muzejā un Arsenālā Muzeju naktī

Sestdien, naktī no 18.maija uz 19.maiju, Latvijā norisināsies starptautiskā akcija "Muzeju nakts". Šī gada pasākums noritēs ar kopējo devīzi "Zaļā krāsa - mežs". Šoreiz katrā no četrām mājām ikviens sev atradīs kaut ko interesantu un aizraujošu!

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs dāvina saviem apmeklētājiem BEZMAKSAS ieeju visās pastāvīgajās ekspozīcijās un izstādēs Mākslas muzejā "Rīgas Birža", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā, LNMM izstāžu zālē Arsenāls.

Izstāžu zāle Arsenāls (Torņa ielā 1)19.00-01.00 notiks pasākums -Māksla, džezs un Amerika 

izstāde "Latviešu māksla trimdā" 

Jau gandrīz 70 gadus ārpus Latvijas tapusi paralēla latviešu radīta māksla, par kuru dzimtenē ir visai niecīga informācija. Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ir uzkrāta pietiekami daudzveidīga trimdas kolekcija, un vairāk nekā 200 izstādē eksponētās gleznas, grafikas un skulptūras piedāvā "globālāku" vēsturisko un stilistisko kopskatu, kas ļauj iepazīt galvenās šīs "paralēlās" mākslas ievirzes. Izstādes kodolu veido izcilāko meistaru sniegums, kurā tautas gars un vēsturiskās saknes netradicionāli savijas ar jauniegūtām stilistiskām atziņām, ar mītnes zemju dabas iespaidiem no Austrālijas Zilajiem kalniem un Amerikas tuksnešiem līdz Zviedrijas šērām.

R. Sutas un A. Beļcovas muzejā (Elizabetes iela 57a, dz. 26) no 19.00-23.00 - iespēja apskatīt izstādi "Skatuve. Mūzika. Deja"

Izstāde veltīta Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas meitas Tatjanas Sutas 90. dzimšanas dienai. Skatuve, mūzika un balets ir tas, kas vienoja radošo ģimeni - Romanu Sutu, Aleksandru Beļcovu un abu mākslinieku meitu Tatjanu Sutu. Romans Suta (1896-1944) savas radošās karjeras laikā kā scenogrāfs veidoja noformējumu daudziem operas, baleta un teātra uzvedumiem. Aleksandra Beļcova (1892-1981) portretēja baleta un operas māksliniekus, aktierus un režisorus, kuru lielākā daļa bija viņas tuvi draugi un paziņas. Savukārt Tatjana Suta (1923-2004) pirms veiksmīgas mākslas vēsturnieces karjeras sākšanas ilgstošus gadus dejoja Rīgas baleta trupā.

Iepazīšanās ar Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja pastāvīgo ekspozīciju - inscenēta mākslinieku mājokļa iekārtojumu.

Prezentācija "Tatjanas Sutas zaļā kleita"

Tatjanas Sutas dzīve, baleta un televīzijas karjera stāstos un bildēs. Iespēja uzzināt vairāk par šo neordināro un talantīgo personību!

19.00-22.00 Radošā darbnīca bērniem "Izveido savu teātra kostīma metu!"

 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu iela 10/20)no 19.00-01.00

Latgale ciemojas Rīgā

Muzeja pastāvīgās ekspozīcijas zāles Muzeju nakts laikā būs slēgtas apmeklētājiem, tāpēc aicinām tās apskatīt BEZ MAKSAS Starptautiskajā muzeju dienā - 18. maijā. Fotomākslinieka Māra Maskalāna personālizstādes "Nagļi LV-4631" apskate

Māris Maskalāns vairāku gadu garumā (2009-2012) devās speciālās ekspedīcijās, lai dokumentētu Latgales ciemata Nagļi iedzīvotājus - no veciem vīriem un sievām līdz pusaudžiem un bērniem. Tā tapa unikāla viena ciemata iedzīvotāju portretu kolekcija - kultūrvēsturiski antropoloģisks pētījums, kurš saglabās vērtīgu vizuālo dokumentāciju par Latvijas lauku iedzīvotāju identitāti 21. gs. sākumā. Sešdesmit portretu rinda tiek papildināta ar Nagļu ciema attēliem, kā arī Lailas Pakalniņas un Māra Maskalāna filmu "Par dzimtenīti" (2008).

Nagļu Tautas nama priekšnesumi

Kā īpašie viesi Muzeju naktī DMDM izstādē uzstāsies Nagļu Tautas nama kolektīvi ar dažādiem priekšnesumiem.

19.00-22.00 Spēļu istaba "Ieraugi mežu muzejā" - Kā mežs izskatās dabā un kā mākslinieka darbā? Skaties, pēti, salīdzini!

Mākslas muzejs "Rīgas Birža" (Doma laukums 6)19.00-01.00 

Skaņu mežs Rīgas Biržā

Izstādes "Lehs Majevskis. 4 kustīgi dzejoļi" apskate

Lielajā izstāžu zālē Muzeju nakts apmeklētājiem būs iespēja aplūkot daļu no ievērojamā mūsdienu poļu mākslinieka, režisora un dzejnieka Leha Majevska (Lech Majewski) audiovizuālā projekta "4 kustīgi dzejoļi".

Skaņas performance muzeja ātrijā sadarbībā ar mūzikas festivālu "Skaņu mežs"

Mākslas muzejs "Rīgas Birža" sadarbībā ar mūzikas festivāla "Skaņu mežs" organizētājiem piedāvā īpašu programmu šai naktij. Muzeja ātrijā būs iespēja baudīt speciāli veidotu skaņu mākslinieka Mārtiņa Roķa skaņu instalāciju "Biomimesis III" sešu stundu garumā, kas radīs īpašu noskaņu apmeklētājos, ievadot tos izstādē.

Svarīgākais