Spānijas pilsētā Seviļā atklāj mākslinieka Gustava Kluča darbu izstādi

Š.g. 26.novembrī Spānijas pilsētā Seviļā Cajasol Kultūras centra izstāžu zālēs Chicarreros un Villasís tiek atklāta latviešu izcelsmes mākslinieka – konstruktīvisma pārstāvja, fotomontāžas pioniera, kā arī poligrāfiskā dizaina un plakāta mākslas meistara - Gustava Kluča (1895.-1938.) darbu izstāde.

Izstādes atklāšanā piedalās arī Latvijas vēstnieks Spānijā Rolands Lappuķe, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce un izstādes kuratore Iveta Derkusova.

Spānijā Gustava Kluča darbi ir skatāmi jau no šī gada 18.septembra, kad tika atklāta izstāde Spānijas pilsētas Kordovas izstāžu zālē Vimcorsa.

Izstādes kodolu veido vairāk kā 100 darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Gustava Kluča darbu kolekcijas. Šīs kolekcijas atpazīstamību lielā mērā ir veicinājušas arī pēdējos gados notikušās izstādes Nīderlandē (Hāgā 2008.gadā) un Francijā (Strasbūrā, festivāla "Pārsteidzošā Latvija" ietvaros 2005.gadā).

Iniciatīva par Gustava Kluča darbu izstādes rīkošanu nāca no Spānijas mākslas izstāžu producentu apvienības Cultural Affairs, kas arī nodrošina šī projekta finansējumu.

Izstādes ietvaros tiek demonstrēta režisora Pētera Krilova dokumentālā filma "Klucis – nepareizais latvietis" (2008.gads). Šī filma stāsta par latviešu izcelsmes Maskavā dzīvojušo un Staļinam uzticīgo mākslinieku, kura liktenī slēpjas arī Latvijas vēstures pagriezieni. Šīs filmas tulkojumu spāņu valodā finansēja Spānijas enerģētikas kompānija Iberdrola sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Spānijā.