Atklāta tematiska izstāde "Vainags"

© F64

Vakar, 21. jūnijā izstāžu zālē Rīgas Mākslas Telpa atklāta lietišķās mākslas izstāde "Vainags''.Kaut atklāta Līgo svētku priekšvakarā tomēr izstāde atspoguļo nevis šo svētku rotas zāļu un ziedu vainagus, bet gan tautas tērpa sastāvdaļu zīļu vainagu.

Izstādes kuratore – Linda Rubena norāda kronis (arī vainags) rotā galvu, cilvēka cēlāko daļu un simboliski paaugstina valkātāju. Kronis vienmēr pauž majestātiskumu, varu, svētību vai ārkārtēju, svinīgu stāvokli. Lai gan vairākumā kultūru kroni valkā valdnieks, tomēr tiklab austrumu, kā rietumu zemēs līgava saskaņā ar kāzu paražām liek galvā kroni, kas norāda uz viņas nevainību, kā arī uz viņas paaugstinājumu jaunā, cienījamā stāvoklī.

Starptautiskajā izstādē būs iespēja redzēt un salīdzināt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vainagus – kroņus, kas tiek valkāti pie tautas tērpiem.

Vainags visās trijās Baltijas valstīs ir neprecētu meitu galvas rota, ko parasti liek galvā kāzu dienā, kā arī svētku reizē to valkājot ar attiecīgo tautas tērpu ir iespēja demonstrēt savu sociālu statusu.

Vainagam ir liela simboliska nozīme arī mūsdienās – daudzas līgavas savā kāzu dienā kā galvas rotu izmanto dažādu formu un dizaina vainagus.

Simboliski vainags/ kronis iezīmē un parāda īpašo stāvokli sievietes mūžā – dzīves ceļā. Cilvēka, sievietes dzīves ceļš sasaucas filozofiski arī ar šī gada Starptautiskā folkloras festivāla „Baltica 2012” tēmu „Ceļš”.

Izstādē eksponēti ap 20 priekšmetu, kas darināti mūsdienās. No Latvijas eksponēti desmit vainagi, no Lietuvas un Igaunijas pa pieciem vainagiem.

Latvijas vainagi ir tā sauktie "zīļu" vainagi, kuru rotāšanā vairāk izmantotas dažādas formas un krāsas pērlītes, Lietuvas vainagiem vairāk dažādas austas brokāta lentas, savukārt igauņu vainagiem dažādi fliteri un krāsainas pērlītes.

Tradīcija Starptautiskā folkloras festivāla „Baltica” laikā rīkot kaimiņu valstu – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas meistaru darbu izstādi aizsākās jau 2006. gadā ar izstādi Rīgā, Kongresu namā. Šajā izstādē bija plaši pārstāvēti dažādi tautas lietišķās mākslas žanri. 2007. gadā Tallinā notika Latvijas, Lietuvas un Igaunijas cimdu un jostu izstāde. 2008. gadā Viļņā – kopīga lina un keramikas darbu izstāde. 2009. gadā Rīgā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, izstāde „Zīmes”, kas bija veltīta vienai no galvenajām zīmēm visu trīs valstu tautu tradicionālajā kultūrā – saulei. Izstādē bija eksponēti darbi, kuru rotājumā vai formā ir saules zīme.

2010. gadā Igaunijā bija neliela ekspozīcija ar visu trīs Baltijas valstu brunčiem, bet 2011. gada vasarā Viļņā bija skatāmas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sievu galvassegas, kas tiek valkātas pie tautas tērpa.

Izklaide

Ar koncertu 4. decembrī koncertzālē “Palladium” un Rīgā atgriezīsies amerikāņu šovmeņi “Palaye Royale”. Kā īpašie viesi viņu koncertā uzstāsies elektronikora grupa “I See Stars” un amerikāņu dziedātājs un sociālo tīklu zvaigzne Huddy.