Izstāde "Nozīmīgie Latvijas laikmetīgie mākslinieki" ceļo uz ASV

Ieva Iltnere Windy Day © publicitātes foto

Izstāžu projekts "Nozīmīgie Latvijas laikmetīgie mākslinieki" ("Important Contemporary Artists of Latvia") dodas uz Ameriku, kur jau nākamās nedēļas sākumā tiks prezentēts Ņujorkas galerijā.

Ceļojošajā izstādē apkopoti dažādu mākslinieku darbi, kuriem ir atšķirīgi priekšstati par mūsdienu pasauli, par šodienas Latviju. Kuratore klātesošajiem atgādināja, ka šis nav gluži pirmais tāds mēģinājums. 2000.gadā Hamids Ladjevardi organizēja pirmo izstādi "Baltic Art", kurā tolaik ASV prezentēja trīs Baltijas valstu mākslu, un ir interesanti salīdzināt, kas jauns noticis glezniecībā, tīri no profesionālā viedokļa, raudzīt, kā jaunā paaudze dod savu pienesumu glezniecībā. Izstādē redzami darbi, kas atveido sākot ar reālistiskiem līdz nosacīti vispārinātiem redzējumiem.

Izstādē vienkopus ir skatāmi talantīgi dažādu paaudžu latviešu mākslinieki, ar atšķirīgiem rokrakstiem. Turklāt šos mākslinieku citu citam līdzās skatīt var reti. Atgādinām, ka izstādē piedalās 9 mākslinieki: Kaspars Brambergs, Harijs Brants, Andris Eglītis, Ieva Iltnere, Ernests Kļaviņš, Daiga Krūze, Leonards Laganovskis, Inga Meldere un Miervaldis Polis.

Izstādes darbus izvēlējās mākslas speciālistu komanda. Tās sastāvā ir ne vien Helēna Demakova, bijusī kultūras ministre un Irēna Bužinska, Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja kuratore, bet arī Igaunijas mākslas muzeja direktore Sirje Helme, Nortona un Nensijas Dodžu kolekcijas bijusī kuratore Dr. Alla Rozenfelde un "Art in America" līdzredaktore Eleanora Hārtnija, (raksta arī izdevumiem "Washington Post", "The New York Times") u.c. Šīs komandas uzdevums bija balsošanas kārtībā izvēlēties izstādes dalībniekus un viņu darbus, sākot ar 23 Latvijas veiksmīgāko mākslinieku sarakstu.

Minēto sistēmu izstādes rīkotājs Hamids Ladjevardi preses konferencē pamatoja ar vēlmi izvairīties no nelielās Latvijas mākslas vides savstarpējo attiecbu ietekmi uz atlasi, jo šeit viens otru pārlieku labi pazīst, un dažkārt ir grūti izdarīt objektīvu izvēli. Tā iemesla dēļ ir balsošanas kārtība un starptautisks atlasītāju loks.

Latvijas Republikas Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Kalniņš preses konferencē savā uzrunā klātesošajiem norādīja, ka šis notikums ir svarīgs Latvijas vārda popularizēšanai pasaulē, arī NATO sammita ietvaros Čikāgā, kur izstādi plānojis apmeklēt Latvijas Republikas prezidents.

Izstāde no 03.-20.aprīlim būs skatāma Nacionālajā Mākslas klubā Ņujorkā (The National Arts Club), ASV, pēc tam no 26. aprīļa līdz 12. maijam Latvijas Republikas vēstniecībā Vašingtonā, no 18.- 21. maijam to varēs apskatīt Čikāgas

"Driehaus" muzejā. Jāatzīmē, ka šajā laikā notiks arī G8 un NATO līderu tikšanās, kuru plāno apmeklēt arī Latvijas Republikas prezidents Andris Bērziņš.

Izstāde noslēgsies jūnijā Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā, kur tā būs skatāma

no 8. - 22. jūnijam.

Par godu šai izstādei ir izveidots speciāls katalogs, kura mākslinieks ir Ojārs Pētersons. Ievadu par Latvijas glezniecības nozīmību sarakstījis amerikāņu mākslas kritiķis, kurš profesionālajā darbībā pēta, kolekcionē un raksta arī par Latvijas mākslu ar uzsvaru uz 20.gs. 80. un 90.gadu mākslinieku paaudzi. Desmit gadus piedalījies kā padomdevējs slavenās Nortona un Nensijas Dodžu (Norton, Nancy Dodge) Padomju savienības nonkomformisma mākslas kolekcijas izveidē, pašlaik Ohaio Universitātes profesors - Marks Alans Švēde, bet priekšvārda autore ir iepriekšminētā amerikāņu mākslas kritiķe - Eleanora Hārtnija.

Izstādi organizē: ASV - Baltijas fonda līdzpriekšsēdētājs Hamids Ladjevardi, sadarbībā ar Latvijas Transatlantisko organizāciju LATO.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais