Atklās izstādi "Mākslinieks. Portrets. Pašportrets."

5. novembrī Latvijas Nacionālā mākslas muzejā tiks atklāta izstāde Mākslinieks. Portrets. Pašportrets, kas iepazīstina ar radošās profesijas pārstāvi – gleznotāju, tēlnieku un grafiķi gan kolēģu vērojumā, gan skatā pašam uz sevi.

Gadsimtiem Eiropas mākslā dominēja valdnieku, aristokrātu, tirgoņu un daiļu sabiedrības dāmu pasūtījuma portrets. Urdošā nesaprašanās starp autoru un modeli kļuva par svarīgu iemeslu iet vieglāko pretestības ceļu, radot citu mākslinieku, labi pazīstamu domubiedru portretus. Tie atklāj intriģējošu tēlu galeriju, pārdomu pasauli, pilnu ar negaidītiem izteiksmes līdzekļu risinājumiem.

Modernisma virzieniem būtiskais formas vienkāršojums ļāva attālināties no 17. ‑ 19. gadsimtā ierastā reālistiskā sejas atspoguļojuma. Jaņa Rozentāla izkristalizēto portreta tipu varētu uzskatīt par reālisma kanonu latviešu mākslā, ko modernisti Niklāvs Strunke un Jēkabs Kazaks, pieļaujot zīmējuma un kolorīta deformāciju, variēja pēc saviem uzskatiem.

Pašportrets ir žanrs, kas vienmēr izraisa virkni jautājumu. Kāpēc mākslinieks vēlas attēlot tieši sevi? Vai lai iemūžinātu savu personu nākotnei, vai tādēļ, ka blakus nav cita modeļa? Latviešu gleznotāji pašportretu izmantojuši, lai iedziļinātos sava ārējā veidola izpētē, izjūtās un pārdzīvojumos, bet retāk ‑ jaunu izteiksmes līdzekļu meklējumiem.

Izstādē žanra daudzveidība atklājas vairāk nekā 200 gan vadošo meistaru, gan mūsdienās mazāk zināmu mākslinieku glezniecības, tēlniecības un grafikas darbos, tā būs iespēja atkal skatīt darbus, ko veidojuši 19. un 20.gadsimta meistari Ojārs Ābols, Ilze Avotiņa, Biruta Baumane, Auseklis Baušķenieks, Normunds Brasliņš, Jēkabs Kazaks, Gustavs Klucis, Ludolfs Liberts, Jānis Liepiņš, Kārlis Miesnieks, Felicita Pauļuka, Jānis Pauļuks, Miervaldis Polis, Līga Purmale, Janis Rozentāls, Guntis Strupulis, Maija Tabaka, Valdemārs Tone, Konrāds Ubāns, Hilda Vīka un daudzi citi viņu kolēģi.

Izstādē eksponēti darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Tukuma muzeja krājuma, privātkolekcijām un mākslinieku darbnīcām.

Pateicoties būvfirmas RE&RE finansiālajam atbalstam izstādi papildina plašs ilustrēts katalogs, ko izdeva apgāds Neputns. Sastādītāja un teksta autore Dace Lamberga, mākslinieks Juris Petraškevičs.

Izklaide

Ik pa laikam ar dažādiem jaunumiem savus cienītājus aplaimojošā grupa “Rīgas Modes” nav snaudusi arī šajā rudenī – laists tautās jauns singls “Otrā plāna aktrise”, kā arī izziņots lielkoncerts koncertzālē “Palladium”, kas notiks 2025. gada 25. aprīlī.

Svarīgākais