Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā atklāta izstāde “Tā top animācija”

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā piektdien tika atklāta Filmu studijas RIJA sagatavota izstāde “Tā top animācija”, kas iepazīstina ar animācijas filmu tapšanu no idejas rašanās līdz pat gatavai filmai.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Izstāžu zālē no sestdienas apmeklētājus uzrunās zīmēti un veidoti tēli no Latvijā tapušām animācijas filmām. Izstādītie zīmējumi, lelles un video, ko var vērot 5 monitoros, sniedz ieskatu par animācijas filmu veidošanas etapiem, ļaujot apjaust procesa darbietilpīgumu un precizitāti, kas nepieciešama filmas veidotājiem. Katru filmas veidošanas etapu attēlo zīmējumi no kādas animācijas filmas. Izstādē var aplūkot tēlus un zīmētos kadrus no tikko kinoteātros izrādītās animācijas filmas “Lote un Mēnessakmens noslēpums”, fonus un krāsotus zīmējumus no animācijas filmas “Kad āboli ripo”, krāsotus zīmējumus no filmas “Bezmiegs”. Tāpat izstādē var redzēt daļu no tapšanā esošās animācijas filmas “Zelta Zirgs” kadrējuma.

Līdzās zīmējumiem izstādē apskatāmas arī režisora Nila Skapāna un mākslinieces Vitas Valdmanes radītās lelles animācijas filmām “Sasit spārnus” un “Tārpiņš”. Šobrīd norit pēdējie darbi pie Skapāna jaunās animācijas filmas “Es gribu redzēt rūķīšus”, kura vēl nav piedzīvojusi pirmizrādi, taču filmas lelles jau ir aplūkojamas izstādē.

Izstādes jaunākajiem apmeklētājiem būs iespēja ne tikai skatīties, bet arī darboties – kopēt zīmējumus un pašiem zīmēt un krāsot. Savukārt skolēnu un arī pieaugušo grupas ar izstādi iepazīstinās muzeja gids.

Izstādi sagatavojusi Filmu studija RIJA sadarbībā ar Nilu Skapānu, bet vizuālo veidolu piešķīris scenogrāfs Ivars Noviks. Savukārt Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs devis tai mājvietu un sniedzis organizatorisku atbalstu izstādes tapšanā.

To varēs aplūkot līdz 2012. gada 22. aprīlim. Atbalstu izstādes iekārtošanai piešķīris Valsts Kultūrkapitāla fonds.