"kim?" skatāmas divas jaunas izstādes

Flo Kasearu. "Bēgšana Rīgā". © publicitātes foto

"kim?" laikmetīgās mākslas centrā līdz 30.oktobrim apskatāma Armanda Zelča personālizstāde "Nav tā, kurš ir. Tā vārds ir zināms", kā arī starptautiska laikmetīgās mākslas izstāde "Pēc sociālistu statujām" ("After Socialist Statues"), informē "kim?".

Armanda Zelča personālizstādē izstāžu zāli ieņems objekti, kas ir radīti, domājot par melu tēmu un to varbūtējo dabu. Nesniedzot risinājumus un nedomājot par formulām, mākslinieks, veidojot dažādu formu divdabju fantomus, meklē savienojuma vietu, kas satur kopā melus un realitāti.

Armands Zelčs ir studējis Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā un Berlīnes Mākslas universitātes Eksperimentālo mediju nodaļā. Mākslinieka darbības joma galvenokārt ir saistīta ar objektiem, un to raksturo interese par cilvēka uztveres un spēju robežām.

Mākslinieks laikmetīgās mākslas izstādēs Latvijā un Eiropā piedalās kopš 2007.gada. 2009.gadā "kim?" bija skatāma mākslinieka personālizstāde "Bēgšanas mēģinājums".

Savukārt starptautiskajā laikmetīgās mākslas izstādē "Pēc sociālistu statujām" Rīgā satiekas mākslinieki no bijušajām Austrumu bloka valstīm, katrs radot savu darbu par un ap kādu pilsētu - Tallinu, Rīgu, Poznaņu, Viļņu un Tbilisi.

Izstāde ir veidota, pievēršot īpašu uzmanību Rīgas kontekstam un "kim?" apkārtnei - Centrāltirgus un Maskavas priekšpilsētas vēsturiski blīvā šarma ieskautajam Spīķeru kvartālam. Šis rajons savā dažādībā ir izstādei vispiemērotākā vieta, kur diskutēt par attīstības tendencēm un pārskatīt mākslas attieksmi pret nesenajām izmaiņām bijušās Austrumeiropas pilsētvidē 20 gadus pēc mūra sabrukšanas.

Izstāde "Pēc sociālistu statujām" būs izveidota "kim?" otrajā stāvā, un tur apmeklētājiem būs skatāmi video, fotogrāfijas, instalācijas un zīmējumi, kuru autori ir šā gada Cēsu mākslas festivāla dalībniece Flo Kasearu no Tallinas, kā arī mākslinieks Pauls Kuimets no Tallinas, Francišeks Orlovskis no Poznaņas, Sofija Tabatadze, kura pārstāvēs Berlīni un Tbilisi, kā arī Vita Cāmane, kura pārstāvēs Berlīni un Ņujorku.

Izstādi papildina katalogs, kas iepazīstina ar tās dalībniekiem un piedāvā tekstus, kurus rakstījuši gan mākslinieki, gan vēstures kontekstu pārzinoši mākslas teorētiķi. Tie ir ievadvārdi un mākslas darbu analīzes, ko pavada iztēles klejojumi postsociālisma pilsētās. Katalogs kalpos arī kā izstādes karte

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais