Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Mākslas galerijā Putti atklās izstādi "Garbage Pin"

© publicitātes foto

6. maijā Mākslas galerijā Putti atklās izstādi "Garbage Pin" (Piespraude – atkritumu tvertne)

Ideja izstādei radusies no pilsētvidei raksturīgā mākslas koncepta, kas izmanto un jaunā veidā interpretē ikdienišķus priekšmetus, šajā gadījumā - atkritumu tvertni. Nav šaubu, ka atkritumu tvertne, bezgalīgā skaitā izplatīta visās pasaules mājsaimniecībās, pieder pie kolektīvās bezapziņas tēliem. Dienu no dienas tā piedalās ikviena cilvēka dzīvē, un tajā atspoguļojas mūsu paātrināti pieaugošā patēriņa kultūra. Metāla piespraude ar pamatnē ievietotu nelielu plastmasas maisiņu, kā arī papildu maisiņu komplektu, var lietot pēc katras piespraudes izmantošanas, tā ļaujot paturēt vairākus iegūtos rezultātus. Parasti mēs izmetam ārā visu nevajadzīgo, ko uzskatām par lieku savā dzīvē. Piespraudi - atkritumu tvertni var izmantot gluži tāpat, kā parastu atkritumu maisiņu. To var padarīt arī par tādu kā relikviju noliktavu, kur noglabāt nelielas simboliskas atmiņas. Šī rota var arī palīdzēt mums atbrīvoties no saviem iekšējiem mēsliem vai pat atmaskot mūsdienu sabiedrības problēmas. Nekādu instrukciju piespraudes lietošanai nav - ikviens var atlasīt pats savus personiskos mēslus un pats par tiem arī atbildēt. No šāda viedokļa raugoties, maisiņa caurspīdīgums veicina kritisku attieksmi pašam pret sevi, jo atklāj citiem to, ko parasti slēpjam.

Cēlmetāls sudrabs šeit satiekas ar lēto un sintētisko plastmasu, kas lielā mērā vainojams mūsu ekosistēmas iznīcināšanā. Divi nosacīti un subjektīvi jēdzieni – vērtīgais un nevērtīgais - tiek pretstatīti šajā piespraudē.

Projekts tika uzsākts 2008. gada janvārī, sadarbojoties ar 90 māksliniekiem.

Ikviens no māksliniekiem saņēma Piespraudes – atkritumu tvertnes komplektu un priekšlikumu lietot rotu piecas dienas, šai laikā atlasot, izveidojot vai pārveidojot piecu plastmasas maisiņu saturu. Tā paša gada augustā mākslinieki nosūtīja atpakaļ savus pabeigtos darbus. Projekta idejas interpretācija bija katra mākslinieka paša rokās, darbojoties piedāvāto noteikumu ietvaros.

Projekts ir materializējies instalācijā, kas ietver 440 elementus un no 2009. gada aprīļa apceļo pasauli izstādes veidā.