Rīgas mākslas telpā būs skatāmas divas dizaina izstādes

Festivāla "Dizains. Nākotne 2009" laikā Rīgas mākslas telpā 15.oktobrī tiks atklātas divas dizaina izstādes.

zstāžu zālē būs apskatāma 2.Rīgas starptautiskā jauno dizaineru biennāle, kuras devīze ir "EKOdizains" un Eiropas industriālā dizaina izstāžu cikla laikā - Slovēnijas starptautiskās biennāles ekspozīcija "BIO iepazīstina: Labākais no BIO21, Slovēnija".

Rīgas starptautiskās jauno dizaineru biennāles pamatā ir ideja par "zaļo domāšanu". Biennāles rīkotāju mērķis – aicināt domāt ne tikai par dizaina estētiskajām kvalitātēm, bet arī ētiskajiem aspektiem, rosināt sarunu starp produktu radītāju, ražotāju un patērētāju, veicināt izpratni un rosināt domāt par tādu produktu, pakalpojumu un dzīves telpas vajadzību nodrošināšanu, kāda Eiropas pilsoņiem būs nepieciešama 21.gadsimtā.

Biennālē piedalās gandrīz visas Latvijas dizaina un arhitektūras izglītības iestādes. Tāpat biennālē piedalīsies Igaunijas Mākslas akadēmija, būs tāli viesi no Honkongas un tuvāki no Somijas, būs Latvijas jaunie talanti, kuri studē vadošās Eiropas dizaina augstskolās, būs ražošanā ieviesti produkti un ideju pieteikumi materiālā.

Tiks eksponēti arī labākie eko-tēmai atbilstošie darbi no Latvijas Dizaineru savienības konkursizstādes "Gada balva dizainā 2009". Izstādes atklāšanā tiks paziņoti "Uzvelckreklu" kreklu zīmējumu konkursa laureāti.

Ekspozīcija "BIO iepazīstina: Labākais no BIO21, Slovēnija" ietver starptautisku industriālā dizaina izstādi, vizuālo komunikāciju un dizaina koncepciju skates. "BIO" ir viena no senākajām dizaina skatēm pasaulē, ko organizē jau vairāk nekā 40 gadus. Šai laikā tā kļuvusi par nozīmīgāko reģiona dizaina konkursu, kas veicina laikmetīgā dizaina attīstību, tā ir populāra arī Eiropas dizaineru vidū un katru gadu pulcē lielu dalībnieku skaitu.

Biennālē tiek eksponēti labākie dizaina paraugi, īpašu uzmanību pievēršot kvalitātei, oriģinalitātei un inovācijai. Kopš pirmās biennāles, kas notika 1964.gadā, līdz mūsdienām noorganizēta 21 izstāde, kas sniedz plašu pārskatu par situāciju starptautiskajā dizainā.

Industriālā dizaina 21.biennāle notika no 2008.gada 2.oktobra līdz 2.novembrim Ļubļanas Arhitektūras muzejā, kur darbojas arī "BIO" Sekretariāts. No 421 iesūtītā darba, kas pārstāvēja 29 valstis, atlases komiteja izvēlējās 126 darbus no 18 valstīm. Tos izvietoja izstādē, kurā īpaša uzmanība bija pievērsta aktuālo problēmu radošam un novatoriskam risinājumam ar dizaina palīdzību, ilgtspējīgai attīstībai un sociālai atbildībai, kā arī dažādu lietotāju grupu īpašo vajadzību risināšanai.

Izstādē Rīgā būs apskatāmi "BIO 21" apbalvotie darbi un Slovēnijas dizaineru darbu izlase, kas bija eksponēti "BIO 21".

Jau ziņots, ka festivāls "Dizains.Nākotne 2009" Rīgā norisinās no šā gada 1.oktobra līdz 15.novembrim. Tas tiek organizēts jau piekto gadu.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais