Kristapa Ģelža mākslas darbi skatāmi laikmetīgās mākslas mesā Berlīnē

Kristaps Ģelzis "Skrējiens" © Kristaps Ģelzis /publicitātes foto

Mākslinieka Kristapa Ģelža, jaunāko darbu izstāde "Die Unechte Ruhe", kuru laikmetīgās mākslas mesā Berlīnē pārstāv mākslas galerija "Māksla XO", no 7.-līdz 10. oktobrim piedalīsies laikmetīgās mākslas mesā Preview Berlin 2010.

Laikmetīgās mākslas mesa "Preview Berlin 2010" ik gadu norisinās Berlīnes vēsturiskajā Tempelhof lidostā, tajā tiks pārstāvēti mākslinieki no 18 pasaules valstīm – Austrijas, Beļģijas, Horvātijas, Vācijas, Lielbritānijas, Īrijas, Izraēlas, Itālijas, Japānas, Latvijas ("Māksla XO"), Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas, Šveices un ASV.

Līdz šim vēl neviena galerija no Latvijas nav bijusi pārstāvēta šajā mesā. Tāpēc galerija pieņēma šo uzaicinājumu dalībai "Preview Berlin" 2010 cerībā uz laikmetīgās mākslas apmaiņu starp Latviju un citām valstīm.

Kristapa Ģelža daiļrade ir viena no nozīmīgākajām un aktuālākajām Latvijas laikmetīgās mākslas parādībām. Izmantojot internacionālu mākslas valodu – simbolus un arhetipus, Kristaps Ģelzis vienmēr runājis par savu laiku un vietu valstī, kur viņš dzīvo.

Izstādi "Die Unechte Ruhe" veidos Kristapa Ģelža lielformāta akvareļi un zīmējumi, atklājot mūsdienu mākslas daudzveidīgo pasauli un tradīcijas, akcentējot šodienas procesus.

"Lielākā daļa cilvēku par dzīvi saka, ka tā ir neizdibināma, sarežģīta un nesaprotama mīkla. Bet kā vienmēr, bez īpašas piepūles tā neatkarīgi pašatrisinās. Tā ir neuzkrītoša un pret it visu skaudri taisnīga, ar apzīmējumu- „tāds laiks“. Kā izskatās mums piešķirtais laiks šajā pasaulē? Varbūt dzīve ir tikai mirkļa uzplaiksnījums neaptveramās, bagāti skaistās vai atkal tukšās formās, pretī nezināmajam? Varbūt vienīgais atskaites punkts šajā kaleidoskopā, ko sauc par uztveri, esmu tikai es pats?

Mēs apmulstam un saprotam, ka noteiktas, skaidras un pareizas atbildes diezin vai vispār būs iespējams atrast. Atliek iztēloties un vērot un preparēt metamorfozes," saka mākslinieks Kristaps Ģelzis.

Kristapa Ģelža personālizstāde "Die Unechte Ruhe" tiks izrādīta arī Rīgā, "Māksla XO" galerijas jaunajās telpās Elizabetes ielā 14, no 2010. gada 21.oktobra līdz 16. novembrim.

2009. gadā un 2010. gadā par savām personālizstādēm "Varbūt" un "Mākslīgais miers" Kristaps Ģelzis tika nominēts Latvijas Nacionālā mākslas muzeja iedibinātajai Purvīša balvai, kuru piešķir par izciliem sasniegumiem Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā.

Izklaide

17. un 18.septembrī "Kultūrtelpā Auss" norisinājās "Izdevniecības MicRec" organizētā pirmā "Maestro Songwriting Camp" dziesmu rakstīšanas nometne, kuru apmeklēja arī tās patrons Maestro Raimonds Pauls.

Svarīgākais