Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Ungāru cepuru dizains galerijā "Putti"

© Valērija Fazekaša

Mākslas galerijā "Putti" no 17. septembra apskatāma ungāru cepuru dizaineres Valērijas Fazekašas izstāde "Ceļojums laikā", kas atceļojusi, galerijai sadarbojoties ar Ungārijas vēstniecību Latvijā.

Valērija Fazekaša absolvējusi Budapeštas Lietišķās mākslas institūta (tagad Mohoja-Naģa Mākslas un Dizaina universitāte) Tekstila dizaina nodaļu kā aksesuāru dizainere. Jau kopš studiju laikiem Valērijas Fazekašas daiļradē centrālo vietu ieņem formas un struktūras meklējumi. Viņas radītās cepures ir "unikāli valkājami mākslas objekti", kas sevī apvieno gan modi, gan tēlniecību. Ārējie rotājumi tiek izmantoti tikai tik daudz, lai izceltu cepuru formas maksimālo vienkāršību. 1994. gadā Budapeštā durvis ver viņas pirmais cepuru salons, bet 1997. gadā tiek atvērts arī otrs.

Jautāta par svarīgākajiem sava darba kritērijiem, māksliniece atbild, ka viņas darbi veidojas, pretstatot simetriju un asimetriju, pozitīvo un negatīvo, kārtību un nekārtību, statisko un dinamisko, ārpusi un iekšpusi. Rezultātā rodas "unikāli valkājami mākslas objekti", kas sevī apvieno gan modi, gan tēlniecību. Savas "cepuru skulptūras", kas izgatavotas tikai vienā eksemplārā vai ļoti ierobežotā skaitā, Valērija uzskata par sava veida "galvas rotām".

Māksliniece savus objektus konstruē no pamatformām – reizēm viņa rada daudzperspektīvu arhitektonisku struktūru monohromā materiālā, bet citreiz piešķir darbam pārveidojamu formu, tā īpaši uzsverot tā skulpturālo raksturu.