Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Rotko centrs: ar jauniem izaicinājumiem

VASARAS IZSTĀŽU SEZONA ar daudzpusīgām mākslas izpausmēm Marka Rotko centrā sāksies 5. jūlijā © Publicitātes foto

Kopš atvēršanas 2013. gadā Daugavpils Rotko centrs ir kļuvis par vienu no populārākajiem galamērķiem reģionā, kas vienmēr nāk lajā ar ko īpašu un neredzētu, piesaistot visdažādāko publiku, sākot no bērniem un senioriem, līdz pat īstiem mākslas gardēžiem un profesionāļiem no tuvām un tālām zemēm.

Mākslas nakts ar mākslas kokteili

Nu jau piekto gadu pēc kārtas pilsētas svētku ietvaros - šogad 7. jūnijā - Rotko centrs aicina uz Mākslas nakti, kas norisināsies no plkst. 10 vakarā līdz pat 2 naktī. Tā ir jau laika pārbaudi izturējusi vērtība, kurā apvienojas ne tikai vizuālā māksla, bet arī deja, mūzika un performance. Ik gadu pasākums tiek papildināts ar kādu pārsteigumu. Rotko centra vadītāja vietnieks Māris Čačka stāsta: «Diennakts tumšais laiks Mākslas naktij piešķir īpašu šarmu, jo mākslīgais apgaismojums ir daļa no kompozīcijas, noskaņas un zīmē savu rakstu kontekstā ar mūziku. Šogad Mākslas nakts galvenais mūzikas notikums ir jaunās dziedātājas Evijas Vēberes koncerts, kas vilina ar izsmalcināto un neierasto mūziku un izpildījuma manieri.» Varēsim baudīt arī Daugavpils Mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņu modes skati, kas vienmēr pārsteidz ar radošām idejām un iedvesmas stāstiem.

Pasākuma programma detalizēti netiek atklāta, saglabājot vietu pārsteiguma momentam, taču tajā pašā laikā tiks saglabātas tradīcijas - notiks mākslas vakariņas un mākslas kokteiļu baudīšana, lai prieks tiek ne tikai acīm un ausīm, bet arī garšas kārpiņām.

Vasaras izstāžu sezonu atklās 5. jūlijā

Jau 5. jūlijā oficiāli tiks atklāta vasaras izstāžu sezona ar septiņiem jauniem mākslas projektiem. Pirmo reizi Rotko centra pastāvēšanas laikā tiek organizēta Turcijas mākslinieku grupas izstāde, pamatā ar glezniecības tehnikā radītiem darbiem. Savukārt 1. stāva izstāžu zāle tiks nodota Lielbritānijas mākslinieces Maibritas Ulvedalas Bjelkes personālizstādei.

Tradicionāli katrā izstāžu sezonā Rotko centrs piedāvā arī tēlniecību un keramiku. Latvijas valsts simtgades svinību ietvaros kā veltījums Baltijas valstu profesionālās mākslas keramikas tapšanai un attīstībai būs skatāma Baltijas laikmetīgās keramikas konkursa izstāde Pamati.

Savukārt Somijas, Lielbritānijas, ASV un Latvijas laikmetīgās mākslas pārstāvji sagatavojuši izstādi, kas runā par laika un telpas dimensijām.

Jāpiebilst, ka sezonas atklāšanā būs apskatāmi arī 1. Starptautiskā Silvas Linartes gleznošanas simpozija darbi.

Kopumā šovasar Rotko centrā norisināsies trīs simpoziji - jau pieminētais Silvas Linartes glezniecības simpozijs, tēlniecības simpozijs, kurā ieplānots radīt tēlniecības objektu Daugavpils pilsētvides dažādošanai, un starptautiskais keramikas simpozijs. Tāpat Rotko centrs sadarbībā ar Viļakas pašvaldību jau trešo gadu organizē starptautisko plenēru Valdis Bušs 2019.

Kulminācija - 12. jūlijs

Šā gada 12. jūlijs ieies vēsturē ar faktu, ka trešo reizi tiks nomainīta Rotko oriģināldarbu ekspozīcija. Līdzšinējo ekspozīciju aizstās ar pieciem Rotko darbiem, kas kā vienmēr atspoguļos dažādus mākslinieka radošās attīstības periodus.

Plkst. 13.00 ievērojamo mākslas pasaules notikumu ieskandinās elektronisko un gongu skaņu sintēze skaņu performancē Meklētājs. Priekšnesuma skaņu sintēzē apvienojušies mūziķi Dace Straume un grupas Dzelzs vilks taustiņinstrumentālists, sintezatoru pavēlnieks, multiinstrumentālists Kaspars Tobis. Tam sekos brazīliešu mākslinieka Marko Garodu Džanoti (Marco Garaude Giannotti) izstādes atklāšana un publiska saruna Kurš baidās no sarkana, dzeltenā un zilā. Lai arī mākslinieks M. G. Džanoti pārstāv jauno laiku gleznotāju pulku, savā radošajā procesā ir spēcīgi ietekmējies gan no Rotko darbu tehnikas, gan domāšanas veida. Sarunu diskusijā piedalīsies arī britu mākslas zinātnieks, akadēmiķis Deivids Anfams (David Anfam), kurš izdevis grāmatu - albumu ar visiem Rotko uz audekla gleznotajiem darbiem. Svinīgā jaunās oriģinālu zāles atklāšana paredzēta plkst. 16.00, un to ar savu klātbūtni pagodinās arī mākslinieka Marka Rotko meita Keita Rotko Prizela.

12. jūlijā ieeja Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā visas dienas garumā bez maksas.