Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Pirmo Purvīša balvu un 10 tūkstošus eiro par mūža ieguldījumu saņems Džemma Skulme

© f64

Šogad pirmo reizi Purvīša balvas vēsturē tiks pasniegts apbalvojums par mūža ieguldījumu, ko saņems māksliniece Džemma Skulme, stāstīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) patrons, SIA "Alfor" valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns.

Līdzās godalgai Skulme saņems arī 10 000 eiro pēc nodokļu nomaksas. "Latvijas laikmetīgā māksla redzama visos viņas darbos - no 60.gadiem līdz šodienai," pauda Zuzāns.

Šī gada Purvīša balvai nominēti Ēriks Apaļais, Ieva Epnere, Kristaps Epners, Gints Gabrāns, Romāns Korovins, Pauls Liepa, Rasa un Raitis Šmiti, kā arī tekstu grupa "Orbīta".

Kā ziņots, pērn veiktas izmaiņas balvas izstādes un svinīgās pasniegšanas ceremonijas norisē. Izstāde LNMM telpās tiks atklāta 23.martā un būs aplūkojama līdz 9.jūnijam. Savukārt svinīgā balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies 12.aprīlī. Līdz ar šīm izmaiņām tiks izveidots skatītāju balsojums, kā rezultāts tiks noskaidrots balvas pasniegšanas ceremonijā. "Izmaiņas dod iespēju skatītājiem sekot līdzi balvas norisei. Kad nosauks balvu ieguvušo darbu, viņi jau būs redzējuši, kas tas ir, un varēs iesaistīties diskusijā par rezultātu," iepriekš norādīja LNMM direktore.

Purvīša balva dibināta 2008.gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt". Trešo Purvīša balvu 2013.gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi", ceturtā Purvīša balva 2015.gadā tika pasniegta Miķelim Fišeram par personālizstādi "Netaisnība", bet piekto Purvīša balvu 2017.gada februārī saņēma Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons par darbu "Dziesma".