Briselē atklās izstādi "Simbolisma laiks Latvijā"

9. jūnijā Briseles vēsturiskajā centrā, manierisma stilā celtajā rātsnamā (Hôtel de Ville / Stadhuis), izstāžu zālē tiks atklāta latviešu mākslas izstāde no LNMM krājuma „Simbolisma laiks Latvijā”.

Briseles pilsētas organizācijas „Bruxelles-Musées-Expositions” un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rīkotā izstāde iepazīstina ar izcilo latviešu mākslas klasiķu Jaņa Rozentāla, Vilhelma Purvīša, Johana Valtera un viņu laikabiedru Jēkaba Belzēna, Aleksandra Romana un Rūdolfa Pērles glezniecību no 19. gadsimta beigām līdz Pirmajam pasaules karam. Kolekciju papildina Ādama Alkšņa, Alises Dmitrijevas, Pētera Krastiņa, Jaņa Rozentāla, Teodora Ūdera un Riharda Zariņa zīmējumi un grafika.

Mākslas cienītājiem Eiropā būs iespēja iepazīties ar tādiem nozīmīgiem darbiem kā Rozentāla „Princese ar pērtiķi”, „Teika” un „Melnā čūska”, Purvīša „Ziema” un „Rudens”, Valtera „Zemnieku meitene”, „Pīles” un „Mežs”, Pērles „Saulīt’ vēlu vakarā”.

Līdz 27. jūnijam Beļģijas Karaliskajā mākslas muzejā Briselē notiks izstāde „Simbolisms Beļģijā”, kas, pirmoreiz tik vērienīgi atklājot šīs kustības panorāmu, liecina par „dekadences” laikmeta joprojām aktuālo skanējumu.

Izstāde tālāk ceļos uz Luksemburgas Nacionālo vēstures un mākslas muzeju. Šajā kontekstā mūsu kolekcija iegūst īpašu nozīmi, ļaujot iepazīt Latvijas mākslas savdabību un meklēt kopsakarības.

Simbolisms kā mākslas virziens dzimis Rietumeiropas kosmopolītiskajā 19. gadsimta beigu augsnē, tā būtība saistās ar vispārcilvēciskām idejām, taču latviešu mākslā tiek paustas arī laikmeta noskaņas, raisot pārdomas par nacionālās mākslas mērķtiecīgo ceļu uz radošo briedumu. Virziena daudzslāņainā valoda, kurā sintezēti vācu, somu un franču mākslas paraugi, veidojas saistībā ar jūgendstila plastisko stilistiku. Cilvēka tēls atklājas ne tikai laikabiedru portretos, bet arī mitoloģijas un folkloras sižetos; savukārt daba atspoguļo Latvijas lauku, mežu un upju ainavas rāmo krāsainību tikai ziemeļzemēm raksturīgajā pelēcināto krēslas stundu apgaismojumā.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs izstādi organizējis ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Beļģijas franču kopienas „Wallonie-Bruxelles International”, „AirBaltic” un būvfirmas „RE&RE” atbalstu. Savukārt „Bruxelles-Musées-Expositions” izdevis katalogu angļu, franču un flāmu valodā, kā arī veidojis izstādes reklāmu.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais