Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Tiks atklāta Sandras Krastiņas un Viļa Daudziņa izstāde #dienasvaronis

#DIENASVARONIS nedod viennozīmīgas aprises tam, kas un kādi ir varoņi, bet piedāvā atvērtus tēlus katra paša pieredzei © Foto: Jānis DEINATS, publicitātes foto

Piektdien Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja izstāžu zālē tiks atklāta Sandras Krastiņas un Viļa Daudziņa izstāde #dienasvaronis. Tā būs aplūkojama līdz 22. decembrim.

Izstādes #dienasvaronis gleznas ir rezultāts daudzslāņainai un tiešai tēlveides satiksmei, Jaunā Rīgas teātra aktierim Vilim Daudziņam un gleznotājai Sandrai Krastiņai veidojot savu versiju par to, kāds šodien ir Varonis. Izvēlētos personāžus vispirms iemieso aktieris, jo skatuves mākslinieka meistarība paredz spontāni precīzu reakciju uz jebkādu piespēlētu situāciju, šoreiz jautājumu: «Kas tev ir varonis?», un spēju to parādīt mirklīgā pozā. Tad topošā tēla ceļā iesaistās fotogrāfs Jānis Deinats, pildot it kā tradicionālu uzdevumu: dokumentē modeļa pozu. Bet gleznotāja Sandra Krastiņa tēla izveidē izmanto tādu glezniecības tehniku, kurā būtisks ir zīmējums un gaistoši trausls materiāls, piemēram, krīts.

Izstādes #dienasvaronis nosaukums vēsta, ka runa ir par varoni dienas, ne desmitgades, gadsimta vai gadu tūkstoša mērogā. Varbūt gadsimtu varoņi pieder pagātnei, bet - varbūt pavisam bez varoņiem nevar vai ir grūti? Varbūt ir nepieciešami tādi varoņi, kuros skaidrāk iemiesojas laikmetam raksturīgais, ko ikviens var saskatīt un tajā atpazīt daļu sevis?