Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

KULTŪRA: Cik bīstama ir Tumšā matērija

MATĒRIJAS VILINĀJUMS. Mākslinieka Ata Jākobsona Dark Matter (Tumšā matērija) ir izraisījusi jautājumus ne tikai par izmantotajiem materiāliem – mašīneļļu, bet arī par izstādes apmeklētāju kultūru – ne viss ir jāaptausta un ne visur ir jāiebāž kāda no ekstremitātēm. Lai gan tēlnieka Teodora Zaļkalna veidotā granīta skulptūra Cūka – viens no LNMM eksponātiem – arī ir tāds, ko visos laikos apmeklētājiem tā vien gribējies pataustīt un paglāstīt © F64

Šā gada Purvīša balvai tika izvirzīts arī mākslinieks Atis Jākobsons par personālizstādi Dark Matter (Tumšā matērija). Balvas kandidātu darbu izstāde līdz 9. aprīlim ir apskatāma Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM).

Kamēr mākslas zinātnieki un kritiķi mākslinieka Jākobsona darbu slavē, dēvējot par enerģētisku, fascinējošu izstādi, uzteicot par oriģinālu rokrakstu, Visuma pētījumiem, fiziskā un mistiskā krustpunktiem, tikmēr vismaz vienu no izstādes apmeklētājiem ir satraucis Dark Matter izmantotais materiāls - mašīneļļa. «Telpas centrā ap 2 kv.m liela lietotās motoreļļas lāma, pie sienām gleznas, viss kopā izskatās vienkārši skaisti. Pie eļļas lāmas zīmes nekāpt tajā un neaiztikt, esot grūti nomazgājama. Varbūt cienījamais mākslinieks nezina, bet lietotā motoreļļa ir viena no kancerogēnākajām vielām pasaulē, ar to rīkoties drīkst tikai speciālisti, turklāt ievērojot visus drošības pasākumus. Izstādē pie eļļas lāmas stāv meitene un sargā, lai neviens tai peļķei nepieskartos, un visu dienu bez jebkādiem aizsardzības līdzekļiem ieelpo to divu indes kvadrātmetru izgarojumus. Teicu meitenei, lai nestāv tik tuvu, ka tas ir velnišķīgi bīstami, bet viņa tik smaidīja un atbildēja, ka nedrīkst. Smird visa izstāde, starp citu. Pats mazākais, tas ir klajš darba drošības tehnikas pārkāpums, es teiktu, ka tas ir slepkavības mēģinājums,» sociālajā tīklā Facebook raksta Didzis Sedlenieks.

Pērn izskanēja informācija, ka Krievijā Kinder šokolādē konstatēti mašīneļļas, kas ir kancerogēna un veselībai bīstama, piemaisījumi, bet mūsu Pārtikas un veterinārajā dienestā sacīja, ka Eiropas apziņošanas sistēmas ietvaros nav tikusi saņemta informācija par šīs vielas klātbūtni šokolādē.

LNMM Preses centra vadītāja Natālija Sujunšalijeva Neatkarīgajai sacīja, ka izstādes apmeklētāji nav sūdzējušies par eļļas aromātu, bet, jā, daudzus pārņemot dziņa iekāpt eļļā un «pārbaudīt, kāds efekts būs». Savukārt muzeja direktores vietniece Una Sedleniece norādīja, ka darbs netiek eksponēts pirmoreiz. A. Jākobsona personālizstāde Dark Matter tika rīkota jau 2015. gada vasaras sākumā Mūkusalas Mākslas salonā. Viņa uzsvēra, ka mašīneļļas daudzums izstādē nav bīstams, izgarojumu koncentrācija gaisā nepārsniedz normas. U. Sedleniece piebilda, ka apmeklētāji ir informēti gan ar uzrakstiem, gan darbinieki ir gatavībā ar nepieciešamajiem tīrīšanas un aizsardzības līdzekļiem, ja nu kāds izstādes apmeklētājs nenoturas un iemērc eļļā pirkstu vai citu ķermeņa daļu.