Igaunijā atklās latviešu laikmetīgo gobelēnu tekstilmākslas izstādi

Aijas Baumanes gobelēns "Balsti" © Aija Baumane

7.aprīlī Tallinā Igaunijas Nacionālās operas "Estonia" Ziemasdārzā tiks atklāta plaša latviešu laikmetīgo gobelēnu tekstilmākslas izstāde.

Latvijas vēstnieks Igaunijā Kārlis Eihenbaums uz izstādes atklāšanu aicinājis ievērojamus Igaunijas valsts, politiskos un sabiedriskos darbiniekus. Lūgto viesu vidū ir ārvalstu vēstnieki, pazīstami mākslinieki, atzīti kultūras un aktīvākie preses pārstāvji, kā arī Igaunijā dzīvojošie latvieši.

Visi izstādes darbi ir austi ar digitālajām žakarda stellēm TC-1. Tās ir stelles, kas ražotas Norvēģijā un speciāli piemērotas oriģināldarbu izgatavošanai.

Šīs unikālās Latvijas Mākslas akadēmijas stelles ir vienīgās Baltijā, kas dod iespēju apvienot tradicionālo mākslu ar jaunām tehnoloģijām.

Izstādes kuratore ir Jekaterina Alksne, kas ir Mākslas akadēmijas jauna pedagoģe tieši darbam ar šīm stellēm. Ar atšķirīgiem darbiem, atklājot savu radošo individualitāti gan tēmas izvēlē, gan izpildījumā, latviešu tekstilmākslu Igaunijā ar laikmetīgiem gobelēniem pārstāvēs Aija Baumane, Aina Mūze, Irisa Blumate, Skaidrīte Leimane, Maija Līcīte, Agnese Kirmuža, Arta Skuja, Līva Līniņa, Viola Karule, Zanda Marķitāne, Kristiāna Kalniņa, Irēna Andrejeva, Valērija Paukova, Žanna Staceviča, Elīna Ģibiete.

Latviešu tekstilmākslinieku izstāde Ziemasdārzā būs apskatāma līdz 3. maijam.

Pateicoties veiksmīgai Latvijas vēstniecības Igaunijā, Latvijas Tekstilmākslinieku asociācijas un Igaunijas Nacionālās operas "Estonia" sadarbībai, latviešu tekstilmākslinieku izstādes operas Ziemasdārzā notiek regulāri.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais