Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas izstādi „Los Caprichos” atklās Viļņā

No 25.februāra līdz 18.maijam Viļņā, Lietuvas Mākslas muzejā notiks slavenā spāņu mākslinieka Fransisko Goijas (1746 – 1828) grafikas sērijas „Los Caprichos” („Kaprīzes”) izstāde no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ārzemju mākslas kolekcijas.

1799.gadā paša mākslinieka sastādītais un izdotais albums ar 80 grafikas lapām drīz pēc publicēšanas kļuva plaši pazīstams gan Spānijā, gan citās zemēs. Šodien tas ir uztverams kā Fransisko Goijas stila kvintesence, kas apliecina jaunu, daudz ekspresīvāku un brīvāku pieeju realitātes attēlojumam, noslēdzot neoklasicisma aukstā, samākslotā grafikas stila dominanti un radot atbalsi 19.gadsimta mākslā.

„Los Caprichos” atspoguļo visu Goijas 30 gadus ilgo profesionālā mākslinieka pieredzi, stāstot par baznīcu, valsti, galmu, likumiem, ārstiem, mākslu un zinātni, Madrides ielām, dzīvi laukos, sava laika dzeju un filozofiju, par bagātiem un nabagiem, veseliem un slimiem, jauniem un veciem. Spānija Goijas darbos parādās kā vieta, kas ir radniecīga Dantes „Ellei” – tajā plosās visi iespējamie ļaunumi: liekulība, meli, nežēlība un morāles sairums. Grafikas sērija „Los Caprichos” varētu būt skatāma arī Lielās Franču revolūcijas gaismā kā izsmalcināta politiskā karikatūra, lai gan pats Goija apgalvoja, ka viņa darbos neviens nav kariķēts.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ārzemju mākslas kolekcijā glabājas darbi no „Los Caprichos” otrā novilkuma, kas tika darināts Madrides Karaliskajā tipogrāfijā, kurai 1803.gadā Fransisko Goija uzdāvināja šīs grafikas sērijas metāla plates. Izstādes ekspozīcijā apskatāmas 78 lapas, kuras papildina anotācijas ar autora komentāriem, mākslas zinātnieku paskaidrojumi Goijas darbiem, kā arī informatīvais materiāls par personām un notikumiem Spānijā 18.gadsimta beigās.

Izklaide

Rīgas pašvaldības Mājokļu un vides departaments Viesturdārzā pabeidzis vērienīgu bērnu rotaļu laukuma atjaunošanu un paplašināšanu, kuras laikā uzstādītas tautasdziesmu motīvos veidotas rotaļu iekārtas, labiekārtojuma elementi un ierīkoti ainaviski apstādījumi.

Svarīgākais