Tukuma Mākslas muzejā atklās Gustavam Šķilteram veltītu izstādi "Sirds atraisās sapņos"

2010. gada 16.janvārī plkst. 12 Tukuma Mākslas muzejā tiks atklāta izstāde ar romantisku nosaukumu "Sirds atraisās sapņos", kas veltīta pirmā latviešu profesionālā tēlnieka un mākslinieka Gustava Šķiltera daiļradei.

Izstādē apskatāmas G. Šķiltera vinjetes (rotājums grāmatā vai rokrakstā neliela zīmējuma vai ornamenta veidā) no Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja kolekcijas, kurā ir vairāk par 700 vienībām. Izmantoti arī dzejoļi no autora 2960 vienību plašās dzejas kolekcijas, kas tematiski sasaucas ar viņa vinjetēm. Atklāšanas dienā savu ieskatu par mākslinieka dzīvu un daiļradi sniegs izstādes kuratore Gunta Madlinska (LNMM).

Mākslinieka G. Šķiltera talants izpaudies tēlniecībā, lietišķajā mākslā, akvareļglezniecībā, stājgrafikā un arī miniatūrgrafikā, darinot vinjetes. Pievērsies arī literatūrai, rakstot stāstus un dzejoļus. Mākslinieka G. Šķiltera vinjetes regulāri tika izmantotas Latvijas brīvvalsts laikā periodikas ilustrēšanā, izdevniecībā "Zalktis" 1905.-1908. gadā iznākušajos J. Poruka kopotajos rakstos, kuriem mākslinieks darinājis arī vāku un titullapu.

G. Šķilters (1874-1954) dzimis muižas kalēja ģimenē. Mācījies Salacgrīvas draudzes skolā, Limbažu pilsētas skolā un Pēterburgā Skolotāju seminārā. Studējis asējuma tehniku un dekoratīvo zīmēšanu Štiglica Centrālajā tehniskās zīmēšanas skolā, kuru 1899. gadā absolvējis ar izcilību, saņemot ārzemju komandējuma stipendiju. Pēc gada jaunais mākslinieks devies studēt uz Parīzi, kur sācis strādāt ievērojamā franču tēlnieka Ogista Rodēna darbnīcā jeb tā sauktajā "Rodēna akadēmijā". Vēlāk darbojies pedagoģijas jomā, vadījis dekoratīvās tēlniecības nodaļu barona Štiglica Centrālajā tehniskās zīmēšanas skolā. Atgriežoties Latvijā, no 1924. gada savu pedagoģisko darbību turpināja Latvijas Mākslas akadēmijā un pēc tam arī Latvijas Universitātē un Jelgavas Skolotāju Institūtā.

Izstāde apskatāma līdz 2010. gada 18.aprīlim.

Izklaide

Jau šīs nedēļas nogalē dienasgaismu ieraudzīs dāņu indī roka apvienības “Efterklang” jaunais albums “Things we have in common”. Mums šoreiz šis fakts ir īpaši interesants, jo albuma koncerttūres ietvaros jau 6. decembrī grupa uzstāsies “Angāra” koncertzālē Tallinas kvartālā. Koncerts notiks radio “NABA” 22. gadadienas svinību programmas ietvaros.

Svarīgākais