Aizraujošs ceļojums itāļu portreta noslēpumos

Alesandro Tiarīni (1577–1668) gleznotā Dāma ar suni (Orsina Leoni Kastelli) tapusi ap 1618. gadu. Uz Rīgu tā atceļojusi no Boloņas Nacionālās Pinakotēkas kolekcijas © Publicitātes foto

Šosvētdien, 8. februārī, pulksten 15 Mākslas muzejā Rīgas Birža visiem interesentiem ir iespēja papildināt savas zināšanas par Boloņas muzeju dārgumiem, īpašu uzmanību pievēršot 16.–18. gadsimta itāļu portretam, jo ciklā Saruna muzejā dialogu ar skatītājiem risinās mākslas zinātniece Vita Birzaka.

Izstāde Itāļu portreta glezniecības divi gadsimti. 1580–1780 ir šīs nedēļas mākslas dzīves jaunums galvaspilsētā. To atklāj sestdien, 7. februārī, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē Kultūras programmas pasākumu ciklā. Vita Birzaka piedāvās apmeklētājiem tuvāk iepazīties ar Boloņas muzeju dārgumiem, atklāt portreta žanra specifiku manierisma un baroka laikmetā, kopā novērtēt Itālijas mākslinieku tehnisko meistarību un individuālā rokraksta oriģinalitāti, apbrīnojot viņu talantu jūtīgi tvert realitāti un niansēti attēlot personāžu iekšējo pasauli.

16. gadsimta pēdējās desmitgadēs Boloņas glezniecība pieredzēja nozīmīgu apvērsumu Eiropas mākslas kontekstos. Tieši Boloņā meklējams tas mākslas progresa pirmsākums, kas atstāja ietekmi uz Romu un daudzām citām Eiropas pilsētām nākamajos divos gadsimtos. Lai labāk izprastu šīs revolūcijas patieso nozīmi un daudzās nianses, speciālista stāstījums būs visnotaļ noderīgs, jo tas sniegs daudz vairāk nekā vienkārša izstādes ekspozīcijas apskate. Sarunas dalībniekiem būs iespēja ne vien klausīties kuratores stāstījumā, bet arī uzdot viņus interesējošus jautājumus un iesaistīties diskusijā.

Nākamā Saruna muzejā, kas veltīta itāļu portreta evolūcijai, notiks pēc nedēļas, kad uz to aicinās Mākslas muzeja Rīgas Birža vadītāja Daiga Upeniece. Dalības maksa ir ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – 4,27 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 2,13 eiro). Izstāde Itāļu portreta glezniecības divi gadsimti. 1580–1780 būs skatāma līdz 2015. gada 19. aprīlim.

Svarīgākais