Atklās dāņu dizaina izstādi Dekoratīvās Mākslas un Dizaina muzejā

8. janvārī plkst. 16:00 Dekoratīvās Mākslas un Dizaina muzejā Skārņu ielā 10/20 tiek atklāta dāņu dizaineru izstāde ZELTSSTIKLSGUMIJAUNPĀRSTRĀDE, kuras vienojošais motīvs ir dizains no neikdienišķiem un vairākkārt izmantojamiem materiāliem.

Izstādē skatāmi visdažādākie priekšmeti – no smalki nostrādātām rotaslietām līdz lielam, izritinātam paklājam, un izmantotie materiāli apliecina, ka šīs izstādes dizaineri ir krietni paplašinājuši robežas un iztēles iespējas darbā ar formu un materiālu.

Sešu izstādē skatāmo dizaineru vēlme ir likt uzsvaru uz mākslu, kuras neatņemama sastāvdaļa ir mūsu vides izmaiņu apzināšanās. Paši mākslinieki uzskata, ka materiāla izvēli nosaka arī attieksme, un pasaulē ar ierobežotiem resursiem, kāda jo īpaši ir Rietumu pasaule, ir nepieciešams domāt par alternatīvām.

Dizaineri apgalvo: „Mums visiem kopīgs ir tas, ka lielā daļā savu darbu mēs izmantojam otrreiz lietojamus un/vai netradicionālus materiālus. Mums visiem ir viedoklis par mūsu resursu izmantošanu, un mūs fascinē iespējas, ko sniedz materiāli, ko citi jau ir atmetuši kā nederīgus. Mēs strādājam ar mākslu, kurā izmantojam humoru, pārsteigumu un estētiku, apvienotu ar pārstrādes ideju.”

Ceļā uz nākotni ar ekoloģisku līdzsvaru izstādē caur dizaina priekšmetiem mākslinieciski tiek paustas vairākas idejas:

Organisku motīvu dizains

Zināmas lietas izgatavošana no nezināma materiāla vai nezināmas lietas no zināma materiāla

Idejas var tikt apgrieztas otrādi, un vecs var būt jauns

Pret nopietnu tēmu var izturēties nopietni, bet vienlaikus izteikties ar humoru

Un tas viss saplūst kopā ar profesionālu un māksliniecisku izteiksmi.

Izstāde Dekoratīvās Mākslas un Dizaina muzeja telpās aplūkojama līdz 31. janvārim, un to organizē Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar Latvijas Nacionālās Mākslas muzeja Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.

Svarīgākais